Kalaruoka

Grillatut ahvenpatongit – Archipelago perch po’boys

Tekoaika 30 min
Passiivinen valmistumisaika -
Annokset 2
Vaikeusaste Helppo

Ainekset

Po'boys

2
Esipaistettua patonkia
4 - 8 kpl
Ruodottomia ahvenfileitä
1/2
Varhais- tai kesäkaali
1
Tuorekurkku
2
Nippusipuli varsineen
1
Lime, kuoret ja mehu
1/2 pnt
Tilliä
1 - 2 dl
Majoneesia
1 - 2 dl
Pikelöintilientä
2 - 3 tl
Suolaa
2 tl
Mustapippuria

Vaihtoehtoiset kalat

- kuha
- hauki
- siika

Valmistus

Louisianan ja New Orleansin seuduilla on oma leipä- tai oikeastaan patonkikulttuurinsa, joka on ottanut sävyjä ranskalaisesta keittiöstä. Ja siellä muhkeasti täytetty ja monimakuinen täytetty sandwich tai oikeammin patonki tunnetaan nimellä po’boy, joka on lyhenne ”poor boy” -termistä – ja se taas tarinoiden mukaan johtaa jonnekin viime vuosisadan alkupuolelle.

Nyt grillataan mökillä (tai takapihalla) sekä esipaistetut patongit että ahvenfileet ja täytetään leipä lisäksi pikkelöidyillä kesävihanneksilla.

Tee näin

  1. Laita grilli lämpeämään
  2. Siivuta ja pikapikkelöi veget, voit lorauttaa mukaan myös hieman öljyä ja maustaa suolalla ja mustapippurilla
  3. Paista patongit grillissä suurinpiirtein pakkauksen ohjeen mukaan rapeapintaisiksi (itse grillasimme noin 175 – 185 asteessa n. 15 minuuttia)
  4. Valele patongit oliiviöljyllä ja ripottele päälle sormisuolaa – pidä lämpiminä
  5. Paista ruodottomat ahvenfileet parilalla oliiviöljyssä ja mausta reilusti – myös suolalla
  6. Halkaise patongit ja voitele reilusti hyvällä majoneesilla
  7. Täytä pikkelöidyillä vihanneksilla
  8. Nosta ahvenet päällimmäisiksi
  9. Koristele hienonnetulla tillillä
  10. Raasta päälle limen kuorta ja purista limen mehua
  11. Kääri tiukasti voipaperiin ja leikkaa puoliksi
  12. Syö heti kuumana tai vaikka myöhemmin hieman jäähtyneenä – toimii silti!

Voit myös leipoa ja paistaa patongit alusta asti grillissä, jos haluat. Tai käytä kaupan tuoretta patonkia. Paras patonki aitoon po’boyhin on rapea pinnalta ja pumpulinpehmeä sisältä.

(RN)

Kategoriat

Ruokalaji
Kalalaji
Erityisruokavaliot
Vaikeusaste

Opi lisää