Kalaruoka

Höyryttäminen on hyvä tapa valmistaa kalaa

Kalan höyryttäminen on suomalaisille hieman harvinaisempi tapa valmistaa vedestä nostettuja herkkuja. Esimerkiksi Ranskassa tämä tapa valmistaa kalaa on kuitenkin suuressa suosiossa, ja useimmista kotitalouksista löytyykin sitä varten oma, pohjaritilällä varustettu höyrytyskattila.

Höyryttäminen on hyvä tapa valmistaa kalaa, sillä höyryttäessä kalan aromit eivät liukene veteen keittämisen tavoin. Lisäksi kalaan suuntautuvan lämmön intensiteetti ei ole niin kova kuin esimerkiksi friteeratessa tai paistaessa, minkä vuoksi kalan omat maut ja aromit eivät pakene sisäänpäin vaan pysyvät paremmin pinnalla. Höyrytys myös säilyttää kalan oman kosteuden tavallista paremmin.

Kalaa voi höyryttää monin tavoin

Jos suomalainen haluaa kokeilla höyrytettyä kalaa kotikeittiössään, kelpaa siihen höyrytyskattilan lisäksi myös höyrytyskori, metallinen siivilä tai perinteisemmin katajan oksista tehty ritilä, joka antaa kalalle mukavan havumetsän aromin.

Höyrytettävä kala tehdään useimmiten fileestä, tai höyrytysastian pienen koon vuoksi fileestä leikatuista, pienemmistä paloista. Jos fileoi kalansa itse, kannattaa ohjeet siihen lukea tästä. Fileoidun kalan voi leikata esimerkiksi neljään tasakokoiseen osaan höyryttämistä varten.

Kalan voi yhtä hyvin maustaa sekä ennen höyrytystä että sen jälkeenkin. Jos haluaa tuoda kalan oman maun esiin, kannattaa se höyryttää maustamattomana ja lisätä kevyesti suolaa ja pippuria vasta kypsennyksen jälkeen. Jos taas suosii voimakkaampia makuja, voi kalan pintamaustaa tai jopa marinoida ennen höyryttämistä. Onnistuneeseen marinointiin ohjeet löytää täältä.

Höyrytetty kala on yksinkertainen ja nopea herkku

Höyrytyksen aluksi kattilaan laitetaan vähän vettä ja se kuumennetaan kiehuvaksi. Kun neste kiehuu, korjataan lämpöä sen verran, että liemi pysyy tasaisen kevyesti kiehuvana koko ajan. Jos haluaa, että höyrytysliemestä tarttuu makua, voi nesteenä käyttää myös kalalientä, yrttimaustettua lientä tai valkoviiniä.

Tämän jälkeen fileestä leikattu kalanpala lisätään höyrytyskattilan höyrytysosaan ja peitetään kannella. Jos ei omista höyrytyskattilaa, helpoin ratkaisu kotioloissa on käyttää metallista siivilää. Siivilä tuetaan kattilan reunoihin ja päälle laitetaan foliota, jotta kaikki aukot saadaan peitettyä.

Kalanpala saa kypsyä kannen tai folion alla noin 10-15 minuuttia sen paksuudesta riippuen. Kala on kypsää, kun sen läpikuultava väri on muuttunut läpikuultamattomaksi. Parhaiten kalan kypsyyden voi arvioida paistomittarilla. Eri kalalajien kypsyysasteet löytyvät paistamisesta käsittelevästi jutusta.

Jos kalan kanssa haluaa samanaikaisesti kypsyttää esimerkiksi kasviksia, voi niistä tehdä siistejä ja tiukkoja paketteja riisipaperin sisään. Riisipaperin sisään käärityt nyytit voidellaan kasviöljyllä ja laitetaan sellaisinaan höyrytysastiaan. Alle kannattaa laittaa voipaperia, jotta nyytit eivät tartu höyrytysastiaan kiinni.

Kala voidaan höyryttää myös kasvispedillä uunissa. Kala asetetaan uunivuokaan kasvisten päälle, jolloin kasviksista höyrystyvä neste kypsentää kalan ja antaa samalla herkullista makua.

Lähteet

Kalassa.net, Ruutu.fi, Vaimomatskuu-blogi, Viinimaa.fi, Yhteishyvä.fi

Opi lisää