Kalaruoka

Juhannus on kesän tärkein kalajuhla

Juhannus on vuoden toiseksi vilkkain kalasesonki

Juhannus on kaupallisesti vuoden toiseksi vilkkain kalasesonki joulun jälkeen. Suomalaisten juhlapöydän tarjottavat noudattavat kalojen osalta tuttua kaavaa. Juhannus on ainakin toisinaan ulkoilmajuhla ja ruokaa valmistetaan sen mukaisesti. Grillit käyvät kuumina ja loimutuslankut odottavat nuotioiden laitamilla. Viimeistään juhannuksena viimeisetkin kotisavustajat ovat saaneet savustimensa täyteen iskuun.

Kylmiä kaloja perinteitä kunnioittaen

Kylmät kalat nojaavat perinteisiin tuotteisiin, kuten graavikaloihin, kylmäsavustettuun loheen ja kirjoloheen sekä savustettuihin lämminsavukaloihin kuten ahveneen, kuhaan, siikaan, muikkuihin, silakoihin ja lahnaan. Viimeistään juhannuksena suomalaiset pääsevät herkuttelemaan uusilla perunoilla, joiden rinnalle silli- ja silakkaherkut kuuluvat. Etelä-Amerikkalainen maukas ja raikas ceviche on myös löytänyt tiensä yhä useampiin kalapöytiin. Myös moni kokeilee nykyään kylmäsavuhauen tai kuhan tekoa itse.

Grillit ja savupöntöt kuumina

Grillaus kuuluu suomalaiseen kesään ja ruuanlaittoon. Juhannuksena on kalaa voi grillata monipuolisesti. Katso ohjeet kalan grillaukseen täältä. Koska kala kypsyy nopeasti, se on näppärä grillattava. Esimerkiksi lohimedaljongit valmistuvat grillissä muutamassa minuutissa. Marinoidut ja suomustetut pikkusiiat (pannusiiat) valmistuvat kuumassa grillissä muutamissa minuuteissa ja tuovat tuulahduksen Välimeren tunnelmaa Suomen kesään.

Jos grillaaminen on suomalaisille mieluisaa kesäruuanlaittoa, sitä on myös kalan savustaminen. Juhannuksena savupönttöön on mahdollista saada täytettä oman kalastuksen tuotoksena (kuha, ahven, hauki, kirjolohi, lahna, särki, muikku, jne.) tai kauppojen kalatiskeiltä. Ohjeet savustamiseen löydät täältä. Juhannusaaton savukalan rippeet on hyvä hyödyntää seuraavana päivänä vaikka perunasalaatin jatkeena.

Kesäillan viettoa rauhallisesti loimutellen

Useimmille juhannuksen juhlijoille tarttuu kaupasta mukaan lohifilee. Koska juhannusta vietetään parhaimmillaan tai sään salliessa ulkosalla, on silloin oiva tilaisuus kokeilla lohen loimuttamista. Loimuttaminen vaatii malttia ja aikaa, joten se sopii ruuanvalmistusmenetelmänä täydellisesti juhannusillan ratoksi. Katso vinkit loimulohen valmistamiseen tästä. Ja muista, että aina kannattaa valita kaupasta mieluummin kotimainen kirjolohi, kuin tuontilohi. Jos itse pyydät lohikaloja, varmistu, ettet ota rauhoitettua kalaa.

Nautinnollisia juhannushetkiä kalaruuan parissa!

Lähteet

Ruokatieto.fi, Hätälä.fi, Kalaneuvos.fi, Kalastajan Kanava

Opi lisää