Kalaruoka

Vappu

Vappu ja sillit yhteen soppii

Vappu on kevään iloisin juhla ja kelien sattuessa kohdilleen saavuttaa se suureen kansanliikkeen kokoiset mittasuhteet. Vappua juhlivat lähes kaikki. Oli kyse sitten vappumarssista, lasten vappunaamiaisista, opiskelijoiden vapusta tai kevään juhlimisesta, vapulla on paikka suomalaisessa juhlakalenterissa. Eikä taida olla Suomessa juhlaa ilman kalatarjoilua. Vappuperinteeseen liittyy kiinteänä osana silliaamiainen eli sillis. Tästä syystä vappua voikin epävirallisesti pitää suomalaisen sillin syömisperinteen merkittävimpänä säilyttäjänä. Mikään muu juhla kuin vappu ei profiloidu sillin syömiseen niin vahvasti kuin vappu.

Silliaamiaisen voi rakentaa ja liittää minkälaiseen vapunviettoon tahansa. Silliaamiainen tarjoillaan yleensä vapunpäivän aamuna. Sillejä löytyy kaupoista runsas valikoima ympäri vuoden. Pakkauskokojakin on pienestä suureen. Halutessaan silleistä voikin rakentaa hyvin runsaan ”maistelumenún”. Silakasta valmistettuja puolisäilykkeitä ei myöskään kannata unohtaa. Saattaa joku rohkea – huumorimielessä tai tosissaan – valita pöytään ruotsalaisten suuren herkun hapansilakan.

Silakka ja silliherkkuja kannattaa tehdä myös itse varsinkin jos sillis juhlitaan kotona tai mökkimaisemissa. Monipuolinen sillis syntyy jo 4-5 erilaisesta silli- tai silakkaherkusta.

Sillien ja silakoiden lisukkeeksi kannattaa varata ainakin keitinperunoita sekä keitettyjä kananmunia. Myös makea leipä, kuten saaristolaisleipä, toimii mainiosti suolaisten kalojen kaverina. Silliksestä voi viilata entistä suomalaisemman tukevoittamalla ja monipuolistamalla tarjoilua esimerkiksi karjalanpiirakoiden, kylmäsavu ja graavikalan kera. Jotkut yhdistävät sillikseen myös itsepyydettyjen kalojen mätiä (hauki, ahven) smetanan ja sipulin kera. Matjessillistä valmistettu sillikaviaari on monen sillinystävän herkku. Tutustu mädin käsittelyyn.

Hauskaa wappua!

Lähteet

Yle.fi, Hs.fi,

Opi lisää