Kalaruoka

Kalan friteeraaminen eli uppopaistaminen

Kalan friteeraaminen eli uppopaistaminen tapahtuu sellaisenaan tai friteeraustaikinassa paneroituna. Jos kalan haluaa paneroida ennen friteerausta, kannattaa ohjeet siihen lukea tästä. Rasvaiset kalat, kuten lohikalat, voi huoletta friteerata sellaisenaan. Vähempirasvaiset kalat, esimerkiksi kuha, hauki ja ahven, olisi hyvä marinoida ennen friteeraamista, jottei kala kuivu liikaa. Ohjeet kalan marinointiin voi lukea täältä.

Pienet kalat voidaan friteerata kokonaisena. Muikku ja vähemmän hyödynnetty norssi eli kuore, ovat loistavia kaloja friteerattuina. Muut kalalajit leikataan useimmiten valmiiksi fileiksi – tai vielä pienemmiksi paloiksi – ennen friteeraamista. Jos kalastaa kalansa itse, kannattaa ohjeet kalan oikeaoppiseen fileointiin lukea tästä.

Isommatkin kalat voi friteerata perkaamisen jälkeen kokonaisina. Kannattaa kuteinkin muistaa, että tällöin kalan ruodot saattavat haitata kalan syömistä. Jos haluaa friteerata kalansa kokonaisena, tulee se suomustaa tai nylkeä. Ohjeet suomustukseen voi lukea (linkki). Vinkit nylkemiseen löytyy puolestaan täältä. Kalan kylkiin kannattaa tehdä myös muutama viilto molemmin puolin, jotta se kypsyy tasaisesti.

Friteeraaminen fileenä

Valmis kalafilee kannattaa leikata useampaan tasakokoiseen palaan, sillä pienempi koko helpottaa friteerausta. Nahan voi halutessaan poistaa, mutta etenkin lohen kohdalla nahasta tulee mukavan rapea friteerauksen aikana. Nahan voi toki friteerata myös erillään sellaisenaan syötäväksi.

Öljy tulisi kuumentaa kattilassa tai kasarissa 170-asteiseksi. Kuivaa ylimääräinen kosteus kalojen pinnasta rasvan räiskymisen välttämiseksi. Kalapalat nostetaan varovasti öljyyn ja paistetaan 2-3 minuuttia. Puolessa välissä paistoaikaa kalan voi kääntää. Jos friteeraat rasvakeittimellä, kaloja ei tarvitse käännellä, koska ne ovat täysin rasvaan upotettuina. Kun kala nostetaan öljystä, kannattaa se laittaa hetkeksi talouspaperin päälle valumaan. Lopuksi kalapalat maustetaan suolalla ja pippurilla.

Friteeraaminen leivitettynä

Paneroitu eli leivitetty kala friteerataan samalla tavalla. Ensin öljy kuumennetaan 170-asteiseksi. Sitten kalapaloja paistetaan kiehuvassa öljyssä muutama minuutti. Hieman lajista ja palan koosta riippuen paneroitua kalaa voi friteerata muutaman minuutin pidempään, noin neljästä viiteen minuuttia, jotta pinnasta ehtii tulla sopivan rapea. Friteerauksen jälkeen kalat nostetaan talouspaperille kuivumaan.

Friteeraaminen kokonaisena

Perattu kala maustetaan suolalla ja pippurilla pinnasta ja sisäpuolelta. Vaikka kaloja ei paneroisi, kannattaa ne jauhottaa kevyesti vehnäjauholla. Tämän jälkeen öljy kuumennetaan 170 asteeseen ja kalaa paistetaan, kunnes se on väriltään kullanruskea ja mehukkaan kypsän näköinen. Aikaa kannattaa varata viidestä kymmeneen minuuttia per puoli, friteerattavan kalan paksuudesta ja koosta riippuen. Kokonainenkin kala voidaan friteerata rasvakeittimessä täysin rasvaan upotettuna. Lopuksi friteerattu kala nostetaan talouspaperille valumaan.

Muikku friteerataan yleensä sellaisenaan perkauksen jälkeen. Vinkit muikun perkaamiseen voi lukea täältä. Muikkuja tarvitsee friteerata vain muutama minuutti niiden pienen koon vuoksi.

Friteerauksen aikana tulee olla varovainen, ettei öljy kuumene liikaa tai roisku ympäriinsä. Liesituuletinta ei saa friteerauksen aikana käyttää. Muista myös, ettei paistorasvoja tule kaataa viemäriin. Hyytyneen paistorasvan voi laittaa biojätteeseen. Nestemäisen rasvan voi esimerkiksi pullottaa ja suljettu pullo voidaan laittaa sekajätteeseen.

Lähteet:

Kotikokki.net, Hätälä, Prokala.fi, Viinimaa.fi, Hsy.fi

Opi lisää