Kalan halstraaminen eli hiillostaminen tarkoittaa sen kypsentämistä erityisessä pitimessä eli halsterissa hiilloksen yllä. Vaikka halstraaminen ei välttämättä ole kaikille tuttu tapa valmistaa kalaa, on se todella yksinkertaista. Hiillostettava kala puristetaan halsterin kahden puoliskon väliin ja asetetaan sopivan etäisyyden päähän hiilloksesta.
Halsteri on kätevä apu kalan valmistukseen grillissä, sillä se estää kalaa tarttumasta grilliritilään ja mahdollistaa sen kääntämisen ilman, että kalanliha hajoaa. Halsterin kanssa kala on myös helppo valmistaa nuotiolla. Halstraamalla kala hiiligrillissä tai avotulella saadaan kalaan herkullista savun aromia.
Minkälainen kala tahansa
Halstraamiseen sopii oikeastaan mikä kala tahansa. Helpointa halstrauksen aloittaminen on kuitenkin rasvaisten kalojen, kuten lohen tai siian, kanssa. Rasvaiset kalat eivät tartu halsteriin niin helposti, eivätkä ne kuivu yhtä nopeasti kuin vähempirasvaiset kalalajit.
Halstrata voi niin kokonaisia kaloja kuin kalafileitäkin. Jos kalat kalastaa itse, lähtee niiden valmistelu huolellisesta esikäsittelystä (linkki). Mikäli haluat valmistella kalat fileiksi asti, ohjeet siihen löytää tästä.
Huolellinen maustaminen aloittaa halstrauksen
Ensin halstrattavat kalat pyyhitään kuivaksi talouspaperilla. Sitten ne suolataan huolellisesti. Fileille riittää pintasuolaus; kokonaisille kaloille suolaa kannattaa pinnan lisäksi levittää myös vatsaan. Halutessaan kalojen voi antaa suolautua pari tuntia ennen kypsentämistä. Halstrattavat kalat voi myös marinoida. Onnistuneeseen marinointiin vinkit löytää täältä.
Pienempien kalojen kanssa voi kokeilla myös jälkisuolausta. Esimerkiksi halstrattujen muikkujen tai silakoiden suolaus onnistuu jälkikäteen ripottelemalla suolaa kuumien kalojen päälle tai upottamalla ne lämpimällä suolaliuoksella täytettyyn astiaan lyhyeksi ajaksi.
Sekä kalat että halsteri kannattaa voidella kasviöljyllä tai voilla. Voidellut kalat laitetaan tiiviisti halsteriin ja halsteri painetaan kiinni. Kaloja halstrataan hiilloksella muutama minuutti kummaltakin puolelta, kunnes ne ovat saaneet kauniin värisen pinnan.
Kypsän kalan tunnistaa siitä, että sen selkäevä irtoaa helposti. Kalan kypsyysasteet voi myös tarkastaa paistamista käsittelevästä jutusta.
Varo kypsentämästä liikaa
Halsteria tulee pitää sopivan etäisyyden päässä lämmönlähteestä. Hiilloksella halstratessa niitä voi pitää lähelläkin. Avotulen kanssa tulee olla varovaisempi, sillä liian korkeassa lämpötilassa kala kuivuu herkästi.
Myös liian pitkään halstraaminen kuivattaa kalan. Lisäksi sen nahka halkeilee ja kala jää kiinni halsteriin. Nyrkkisääntönä kalan kanssa toimii: mieluummin liian vähän kuin liikaa. Kalanliha on parempaa hieman raakana kuin ylikypsänä.
Lähteet
Apetit.fi, Lauttakylä.fi, Prokala.fi