Kalaruoka

Kalan parilointi

Pariloinnilla tarkoitetaan ruoan kypsentämistä metalliritilällä suoraan tulen loimussa, hiilloksella tai vaihtoehtoisesti erityisessä parilointipannussa liedellä. Toisin kuin yleensä ajatellaan, myös sähkökäyttöinen, kosketuslämmöllä kypsentävä ”grilli”, jossa liha puristuu kahden kuuman levyyn väliin, on itse asiassa parila.

Pariloitaessa ruoka kuumennetaan suoraan kuumalla pinnalla, kun taas grillatessa raaka-aine on sopivan välimatkan päässä lämmönlähteestä. Jos pariloinnin sijasta haluaa grillata kalansa, kannattaa kattavat ohjeet lukea tästä.

Kaikki lähtee oikeasta lämpötilasta

Kalan parilointiin sopii parhaiten parilalevy tai puuhiili- tai laavakiviparila. Parilan kuumuuden säätely on ensiarvoisen tärkeää, sillä vain sopivan kuumalla parilalla kalasta saadaan mehevää ja sen pinnasta kauniin väristä.

Liian kuuma parila polttaa kalan karvaan makuiseksi, liian kylmä parila puolestaan saa kalan tarttumaan kiinni itseensä, jolloin siihen ei tule kaunista väriä eikä hyvää aromia.

Leikkaa filee pienempiin paloihin

Yleensä parilointiin sopii parhaiten fileestä leikatut, pienemmät kalapalat. Fileen leikkaaminen esimerkiksi neljään tasakokoiseen palaan on hyvä vaihtoehto. Jos fileoi kalansa itse, kannattaa lukea ohjeet tästä. Lohesta parilointiin sopii parhaiten vähintään C-leikattu filee, jolloin fileestä on poistettu ruodot ja ylimääräinen rasva. Myös lohikyljys tai -medaljonki sopii parilaan. Voit myös pariloida ohuehkoja, noin sentin paksuisia, parilasiivuja tai -leikkeitä. Ne valmistuvat kuumalla parilalla muutamassa minuutissa.

Nahan jättäminen on makuasia – joidenkin kalojen, esimerkiksi lohen, nahasta tulee pariloitaessa mukavan rapea, mutta nahan voi myös poistaa ennen parilointia. Poikkeustapauksia lukuun ottamatta kalan nahka on syötävää.

Paista meheväksi – älä ylikypsäksi

Kala kannattaa kuivata talouspaperilla ja voidella kevyesti öljyllä ennen pariloimista. Parila tulee kuumentaa kuumaksi ennen kalan lisäämistä siihen. Jos kalassa on nahka jäljellä, paista kalaa ensin nahkapuolelta muutama minuutti, ja käännä se vasta lopussa vain hetkeksi toiselle kyljelleen. Jos nahkaa ei ole, kannattaa kalaa paistaa hieman tasaisemmin molemmin puolin – silti yhdeltä puolelta pidempään kuin toiselta.

Kalaa ei kannata pariloida täysin kypsäksi. Parhaimmillaan kalan liha on mehevänä, hieman vielä raakana. Eri kalalajien optimaaliset kypsyysasteet voi lukea kalan paistamista käsittelevästä jutusta.

Pariloidessa kala kannattaa maustaa suolalla, pippurilla tai sitruunalla vasta pariloimisen jälkeen.

Lähteet

Kielikello.fi, Kotiliesi.fi, K-Ruoka.fi, Prokala.fi, Viinilehti.fi

Opi lisää