Kalaruoka

Kalan valmistaminen nuotiolla

Kalaruokien valmistaminen nuotiolla on todella yksinkertaista, ja se sopiikin loistavasti esimerkiksi osaksi kesäistä luontoretkeä tai mökki-iltaa. Kalaa voi valmistaa nuotiolla todella monella tapaa, joten jokaiseen makuun ja tilaisuuteen löytyy varmasti sopiva tapa kesäisen herkun valmistusta varten.

Tikkukala on yksinkertainen tapa valmistaa kala luonnossa

Erityisesti tikkukalan valmistaminen on naurettavan yksinkertaista. Myös kalan käsittely tätä valmistustapaa varten on nopeaa, joten tikkukalaa kannattaakin kokeilla esimerkiksi itse kalastetuista kaloista osana luontoretkeä tai mökkimaisemissa.

Kaikki lähtee kalan huolellisesta perkaamisesta. Ohjeet kalan perkaamiseen voi lukea tästä. Perkaamisen jälkeen kalan sisälle levitetään karkeaa merisuolaa. Tämän jälkeen litteäksi vuoltu grillitikku (mieluiten koivua) työnnetään kalan suusta sen selkärankaa pitkin sen sisälle. Suolattu kala asetetaan tikun päässä nuotiolle kypsymään siten, että ruotopuoli tulee tulta vasten ensin.

Heti kypsytyksen alkuvaiheilla kalaa ei kannata käännellä, koska se saattaa herkästi pudota. Ahven, siika, harjus ja tammukka sopivat erinomaisesti tikun päässä valmistettavaksi.

Loimulohi sopii pitkiin kesäiltoihin

Isomman kalan voi puolestaan valmistaa fileeksi käsiteltynä paistolautaan tai halkaistuun pölkkyyn puutapeilla kiinnitettynä. Näin valmistettu loimulohi on varmasti yksi perinteisimpiä kesäilloissa valmistettavia kaloja Suomessa, sillä se on herkullisen makunsa vuoksi rentouttava ja sosiaalinen tapa valmistaa kalaa.

Loimutusta varten tarvitsee loimutuslankun, jonka voi ostaa valmiina tai valmistaa itse. Tähän voi käyttää halkaistun pölkyn lisäksi höylättyä lankkua. Paistoalustaan porataan pienet reiät ja niihin sopivat puiset tapit, joilla kalafilee kiinnitetään lautaan. Metalliset tapit kuumenevat liikaa ja ylikypsyttävät kalan. Jos paistolaudalle ei ole telinettä tai muuta sopivaa paikkaa, kannattaa sen toisesta päästä tehdä kiilamainen, jotta sen voi upottaa maahan.

Jos fileoi kalansa itse, tarkat ohjeet siihen löytää täältä. Kun filee on valmis, kannattaa se suolata huolellisesti joko pintasuolalla tai suolaliuoksessa. Suolattu kala kannattaa ottaa huoneenlämpöön jo puoli tuntia ennen loimutusta.

Nuotion tulee antaa rauhassa syttyä, kunnes kaikki puut ovat syttyneet. Filee kannattaa asettaa tulen ylle ohuempi pyrstöpuoli tulesta poispäin, sillä se kypsyy ja kuivuu herkemmin. Sopiva etäisyys nuotiosta on noin 20-30 cm. Sopivaa etäisyyttä voi testata pitämällä kättä paistoalustan ja tulen välissä; jos kättä pystyy pitämään paikallaan noin 10 sekuntia, etäisyys on hyvä.

Loimutettavan kalan kypsymiseen voi fileen paksuudesta riippuen mennä jopa tunti. Kypsän kalan tunnistaa siitä, että nahka irtoaa fileestä helposti.

Foliossa ritilällä tai rosvopaistin tapaan

Foliossa voi valmistaa niin kalafileetä kuin kokonaista kalaakin. Filee valmistetaan ritilällä hiilloksen päällä, kokonainen kala puolestaan rosvopaistin lailla hiilloksen alle hautaamalla. Jos folioon käärii kokonaisen kalan, kannattaa se perata ja suomustaa huolella. Suomustamiseen ohjeet voi lukea tästä.

Filee esisuolataan tasaisesti merisuolaa kalan pintaan hieromalla. Kokonainen kala kannattaa suolata huolellisesti sekä pinnalta että vatsan sisältä ennen valmistusta. Halutessaan voi kalan sisään valmistaa myös erilaisia täytteitä.

Filee kääritään ensin leivinpaperiin, sitten folioon. Leivinpaperi estää kalaa ottamasta makua foliosta ja pitää kalan rasvat sisällään, jos folio sattuu hajoamaan. Halutessaan fileen voi vielä leikata pienemmiksi annospaloiksi. Folioon käärittynä filee saa hyvinkin valmistua puoli tuntia, pienempinä paloina hieman vähemmän.

Kokonainen kala puolestaan kääritään ensin voipaperiin, jonka ympärille kääritään parin sentin kerros vedessä liotettuja sanomalehtiä. Viimeiseksi paketin ympärille kääritään tiukasti foliota. Koko komeus haudataan tuhkaan nuotiopuiden alle. Hyvän hiilloksen alla kala kypsyy noin tunnin.

Fileenä kannattaa valmistaa rasvaisia kaloja, kuten lohta. Kokonaisena voi kokeilla muitakin kaloja – esimerkiksi hauesta tulee näin todella mureaa.

Hiilloskala näyttää hurjalta, mutta maistuu hyvältä

Suoraan hiilloksen päälle valmistaminen on erityisen helppo ja nopea tapa valmistaa kalaa nuotiolla. Hiilloskalaksi sopii hyvin esimerkiksi ahven, harjus ja tammukka, tai kalat, jotka ovat turhan pieniä muuten valmistettaviksi.

Hiilloksella paistettava kala tulee perata hyvin, mutta sitä ei kannata suomustaa. Myös kalan pää tulee jättää paikoilleen, jos se vain suinkin on mahdollista. Nuotiosta kannattaa tehdä sopivan pieni, jottei sen palamista joudu odottamaan liian kauaa.

Kun on saatu aikaan hyvä hiillos, kala asetetaan sellaisenaan hiilloksen päälle. Kala kannattaa kääntää vatsa hieman ylöspäin, jotta ohuemmat palat eivät paistu liikaa. Kun kalan sisältä alkaa tihkua nestettä, se käännetään. Pienillä kaloilla paistoaika on vain muutaman minuutin, isommilla hieman pidempään.

Kala on kypsää, kun selkäevä irtoaa helposti vetämällä. Kala voi näyttää melko hurjalta ulkopuolelta, mutta sisältä se on yllättävän herkullista. Kalan nahka kannattaa varovasti irrottaa ja liha leikata paloiksi lautaselle.

Sanomalehteen kääritty omintakeinen herkku

Sanomalehteen käärityn kalan kypsentäminen onnistuu myös puuhellassa tai grillissä, mutta nuotiolla kypsennettäessä tunnelma on ehdottomasti parhaimmillaan. Parhaiten sanomalehden sisällä kypsennettäviksi käyvät punalihaiset, rasvaiset kalat, jotka eivät kuivu herkästi.

Kokonainen, perattu kala maustetaan sekä sisä- että ulkopuolelta huolellisesti suolalla ja pippurilla sekä voidellaan pinnalta kasviöljyllä. Halutessaan kalan vatsan voi täyttää esimerkiksi yrteillä tai kasviksilla. Kala asetetaan keskelle sanomalehteä ja koristeellaan esimerkiksi sitruunan lohkoilla tai yrteillä. Lopuksi päälle valutetaan hieman kasviöljyä ja koko paketti kääritään tiukaksi esimerkiksi narun avulla. Ennen paistamista sanomalehti kannattaa vielä kastella kunnolla juoksevan veden alla.

Kalaa kypsennetään nuotion päällä ritilässä noin puolisen tuntia. Sanomalehtipaperi kärventyy, mutta se ei haittaa kalan makua – päinvastoin, juuri siitä kala saa omintakeisen, hyvän makunsa.

Lähteet

Erälehti, Kalaneuvos, Kotikokki.net, Retkipaikka.fi, Tunturikeittiö.com, Yle

Opi lisää