Kalaruoka

Paneroitu kala on monien suosikki

Paneroitavaksi eli leivitettäväksi sopii melkein mikä tahansa ruoka, eikä kala tee tässä asiassa poikkeusta. Esimerkiksi paneroitu lohi on yksi kätevimmistä tavoista saada nopeaa ja helppoa arkiruokaa, joka yleensä maistuu myös normaalisti kalaruokia vieroksuville. Siksi kalan panerointi on myös kätevä tapa lisätä kalaa viikoittaiseen ruokavalioon, mikäli perheessä on jäseniä, jotka eivät normaalisti kalaa syö.

Myös esimerkiksi silakka- tai ahvenfileet sopivat loistavasti paneroitaviksi. Paneroidut silakat taas ovat helppo ja terveellisempi vaihtoehto illanvieton herkkupaloiksi.

Rapea ja maistuva leivitys oikeilla raaka-aineilla

Kalan leivitys on todella helppoa. Yksinkertaisessa paneroinnissa valittu kalaraaka-aine kuorrutetaan vain kananmunalla ja korppujauhoilla. Kananmunien rakenne vatkataan rikki, ja kalanpala pyöritellään ensin kananmunassa ja sitten korppujauhoissa.

Rapeampaan lopputulokseen pääsee kuitenkin tuplapaneroinnilla. Tällöin kala pyöritellään vehnäjauhoissa ennen kananmunassa kastamista. Sitten panerointi viimeistellään korppujauhoilla.

Vielä rapeamman ja maukkaamman kuorrutuksesta saa, jos korppujauhot korvaa suuremmilla ja ilmavammilla panko-korppujauhoilla. Pankojauhoja löytää helpoiten ruokakauppojen Aasia-hyllyistä.

Kalan liha sekä jokainen panerointikerros kannattaa maustaa suolalla ja pippurilla, jolloin sekä itse kala että paksu leivityskerros saa korostuneen maukkaan maun.

Paneroidun kalan voi paistaa tai friteerata

Kalafilee kannattaa leikata pienempiin, tasakokoisiin paloihin ennen leivitystä. Jos käytössä on kokonainen kala, tulee paneroinnin valmistelu aloittaa sen fileoinnista. Fileointiin ohjeet voi lukea täältä.

Paneroitua kalaa voi valmistaa joko paistamalla tai friteeraamalla eli uppopaistamalla. Paistattaessa kalapalat voivat olla hieman suurempia – friteeratessa filee kannattaa leikata noin sormenkokoisiksi paloiksi.

Jos kalat paistaa pannulla, kannattaa ennen kalojen lisäämistä lämmittää reilu kerros öljyä tai voita. Kun rasva on kuumaa, paistetaan kalapaloja keskilämmöllä molemmilta puolilta muutama minuutti, kunnes ne ovat mehevän kypsiä. Tarkemmat ohjeet kalan paistamiseen löytyvät täältä.

Friteeratessa kalapalat sen sijaan paistetaan 170-asteisessa, kiehuvassa öljyssä. Tarkat ohjeet kalan friteeraamiseen voi lukea tästä.

Friteeraustaikina

Etenkin kalaa friteeratessa voi kokeilla hieman mausteisempaa panerointitaikinaa. Tällaisen saa aikaan esimerkiksi seuraavilla ohjeilla.

  • 2 dl pilsneriä
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 keltuainen
  • 2 valkuaista
  • Ripaus suolaa

Ensin keltuainen, osa pilsneristä ja vehnäjauhot sekoitetaan keskenään taikinaksi. Sitten loput pilsneristä lisätään vähitellen. Tämän jälkeen valkuaiset, joihin on lisätty suola, vatkataan vaahdoksi ja sekoitetaan taikinaan.

Lähteet

Hätälä.fi, Kalaneuvos.fi, Kotiliesi.fi, Prokala.fi

Opi lisää