Kalaruoka

Suuret kalat kannattaa vapauttaa

Jokaisen kalastajan, varsinkin vapaa-ajan kalastajan unelmana on saada käsiinsä omalta kalareissultaan se suuri ja komea yksilö, jolla rikotaan ennätyksiä ja tehdään naapuritkin kateellisiksi. Monet ammattikalastajat, mutta myös varsinkin nuoremmat vapaa-ajan kalastajat ovatkin tietoisia siitä, että suurista kaloista on enemmän iloa vesistöissä kuin ruokapöydässä. Ennen kalareissua onkin hyvä pohtia ja jopa selvittää, mikä on mahdollisen saaliskalan rooli vesistössä, josta se on kalastettu ja missä tilassa kohdelajin kannat ovat kyseisessä vesistössä.

Samalla voi asettaa itselleen rajat kalojen koon suhteen, eli ala- ja ylämitat, jolloin kotiinviemisiksi jäävät sopivan kokoiset ruokakalat. Tätä laajalti kutsutaan valikoivaksi kalastukseksi. Suuren saaliskalan voi ikuistaa ripeästi kameralle muistaen samalla kalan hellävaraisen käsittelyn, minkä jälkeen sen voi vapauttaa takaisin elämään vesistöönsä.

Isot kalat ovat vahvoja lisääntyjiä

Yksi suurten kalojen merkittävimpiä ominaisuuksia on vahva lisääntymiskyky. Suuret kalat tuottavat vuosittain valtavan määrän poikasia verrattuna pieniin lajitovereihinsa. Tämän lisäksi ne yleensä myös selviävät paremmin kudun aiheuttamasta rasituksesta, jolloin ne ovat tuottamassa lisää poikasia jälleen seuraavana vuonna. Suurilla kaloilla on yleensä myös hyvä geeniperimä.

Suuret petokalat pitävät rehevöitymistä kurissa

Kuten tiedämme, petokaloilla on keskeinen rooli rehevöitymisen aisoissa pitämisessä. Jos kalastaa rehevöityneessä vesistössä, on suositeltavaa palauttaa erityisesti suuret petokalat takaisin veteen. Särkikalojen runsaus tai liian suuri määrä suhteessa petokaloihin indikoi hyvin vesistön tilaa rehevöitymisen näkökulmasta. Särkikalapopulaatioiden kasvaminen taas kiihdyttää rehevöitymistä edelleen särkikalojen ruokavalion ja ruokailutapojen vuoksi. Koska suuret petokalat käyttävät tehokkaasti ravinnokseen särkikaloja ovat ne omiaan pitämään myös rehevöitymistä kurissa. Mm. ison lahnan ainut vihollinen on 10-kiloinen hauki.

Suurten petokalojen syömistä vältettävä

Ruokavirasto suosittelee välttämään isokokoisten petokalojen käyttöä elintarvikkeena varsinkaan kovin usein. Syy tähän on se, että haitalliset aineet, kuten elohopea, kertyvät vanhoihin ja suuriin yksilöihin. Näitä ovat hauen lisäksi isokokoiset ahvenet, kuhat ja mateet.

Lisäksi suomalaisessa kalaperinteessä elää vahvasti kokemus siitä, että suurten petokalojen liha ei ole hyvän makuista, mikä taas pienentää kysyntää entisestään.

Kaupallisen arvon kyseenalaisuus

Yhä useammin näkee sosiaalisessa mediassa kuvia ja videoita, joissa kaupallinen kalastaja vapauttaa suuren kuhan tai hauen. Miksi ihmeessä? Syy on lopulta aika yksinkertainen. Suuren kalan tappaminen harvoin enää kannattaa. Isot kalat eivät ole kovin haluttuja esimerkiksi ravintoloissa eivätkä ne sovellu kovin hyvin kotikeittiöönkään. Valistunut ammattikalastaja tietää myös, että suuret kalat ovat emokaloina verrattoman arvokkaita ja turvaavat vapautettuina tulevien vuosien saaliit.

Yhä useampi kauppa ja ravintola haluaa keskikoon kaloja käyttöönsä yhden ison sijaan. Kaupan tiskiltä jättimäiset hauet ja kuhat tai niiden fileet eivät juuri sellaisenaan liikahda ja pahimmillaan kyseinen kauppa saa niskaansa myös vastuullisten vapaa-ajankalastajien somevihat, joka ei edistä halukkuutta ottaa isoja kaloja myyntiin vaikkakin 10 kilogrammaa painava kuhamamma on komea näky kalatiskissä. Monilta kotimaisilta kaloilta löytyy jo alamitat, mutta jotkin hyvän maun rajoissa olevat ylämitatkin voisivat olla hyödyllisiä vesistöstä riippuen. Tutustu sopiviin ruokakalamittoihin.

Lähteet

Ympäristo.fi, Vapaa-ajankalastaja.fi, Luke.fi, Sisä-Suomen Kalatalousryhmä

Opi lisää