Kalaruoka

Aasialainen kalapyörykkäkeitto lahnasta

Tekoaika 1 h
Passiivinen valmistumisaika -
Annokset -
Vaikeusaste Keskitaso

Ainekset

Lahnapyörykät

400 g
lahnafilettä
1 kpl
kananmuna
0,5 dl
pankojauhoja/ korppujauhoja
3 kpl
kevätsipulia varsineen
2 tl
tuoretta inkivääriä raastettuna
0,5 dl
tuoretta korianteria hienonnettuna
1 rkl
soijakastiketta
0,5 tl
suolaa
n. 0,5 tl
mustapippuria myllystä
1 tl
ruokosokeria
1 rkl
hienonnettua chiliä ilman siemeniä

Liemi keittoon

2 kpl
porkkanaa
2-3 kpl
kevätsipulia varsineen
100 g
siitakesieniä
3 kynttä
valkosipulia hienonnettuna
1 rkl
tuoretta inkivääriä raastettuna
1 rkl
seesamiöljyä
8 kpl
kaffirlimenlehtiä
1 l
kalalientä
1-2 rkl
thaikalakastiketta
1 kpl
limen mehu
1-2 rkl (maun mukaan)
sriracha-chilikastiketta
2 tl
ruokosokeria
maista
suolaa
(2 kpl
tähtianis)
1 dl silputtuna
tuoretta korianteria ja/tai minttua/ thaibasilikaa

Keittoannoksen koristelu

Tuoretta korianteria
Kevätsipulia
Chiliviipaleita

Valmistus

Lahna on superherkullista ja edullista suomalaista kalaa. Lahna usein valmistetaan kokonaisena, mutta lahnan fileointi ei ole sen ihmeellisempää, koska kalan anatomia sama kuin monen muun suomalaisen kalan. Lahnan selkäranka ja kylkiruodot ovat kuitenkin kovia, joten hiukan fileoinnissa tarvitsee voimaa. Joskus fileitä saa ostaa myös kalakauppiailta. Lahnan pienet ruodot ovat niin pehmeitä, joten kun fileet jauhetaan ja kypsennetään, niitä ei huomaa lainkaan. Tässä keitossa on monta raaka-ainetta, mutta makumaailmaltaan juuri sen takia autenttinen aasialainen. Monella Aasia-fanilla löytyykin kaapeista jo monia näitä hyvin säilyviä raaka-aineita. Suosittelemme ehdottomasti kokeilemaan.

  1. Perkaa lahna ja fileoi, poista kylkiruodot sekä nahka.
  2. Valmista ensin kalapyörykät. Riko muna kulhoon ja sekoita joukkoon panko-/korppujauhot. Hienonna kalafileet myllyssä/sauvasekoittimella tai blenderissä. (pienet pehmeät ruodot eivät massassa haittaa) Sekoita kala munien ja jauhojen joukkoon. Kun massa turpoaa, silppua kevätsipulit varsineen, korianteri ja chili sekä raasta/hienonna inkivääri. Sekoita kaikki ainekset keskenään mausteiden kera. Muotoile massasta pieniä pyöryköitä ja laita jääkaappiin odottamaan.
  3. Viipaloi siitakesienet. Hienonna valkosipulinkynnet ja kuullota niitä sekä siitakesieniä hetki kattilassa seesamiöljyssä. Lisää kattilaan hienonnettu/raastettu inkivääri, kaffirlimen lehdet ja kalaliemi. Mausta kalakastikkeella, limenmehulla, srirachakastikkeella, ruokosokerilla (ja tähtianiksilla). Lisää kalapullat ja anna kiehua hiljalleen kannen alla 10 min sekoittamatta, etteivät pyörykät hajoa. Maista suola ja lisää tarvittaessa. Lisää tuoreyrtit. Leikkaa kuoritut porkkanat nauhoiksi juustohöylällä tai kuorimaveitsellä.
  4. Jaa porkkanasuikaleet kulhoihin ja kauho päälle keitto pyöryköineen sekä sienineen. Lisää pinnalle koristeeksi yrttejä, viipaloitu kevätsipuli varsineen ja halutessasi chiliviipaleita.

Vaihtoehtoisia kaloja:

Kaikki vaaleat kalat esim. hauki, särki, säyne, suutari, siika, kuha, ahven

(KP)

Kategoriat

Ruokalaji
Kalalaji
Sesongit
Erityisruokavaliot
Vaikeusaste

Opi lisää