Kalaruoka

Lämmin muikkubowl

Tekoaika 15 min
Passiivinen valmistumisaika 25 min
Annokset 2
Vaikeusaste Keskitaso

Ainekset

Kasvikset

2 kpl
Porkkana
1 kpl
Palsternakka
50 g
Pinaatti (pakasteena tai tuoreena)
4 rkl
Sitruunan mehua
Suolaa
Valkopippuria

Wasbikastike

1 dl
Paksua maustamatonta jogurttia (laktoositon)
2 tl
Wasabi
2 tl
Sitruunan mehua
1/2 tl
Suolaa
1/2 tl
Valkopippuria

Sweetchili-muikut

200 g
Perattuja muikkuja (voit korvata muikut silakoilla)
3 rkl
Sweetchili-kastike
maun mukaan
suolaa
ripaus
valkopippuria
öljyä tai voita muikkujen paistamiseen

Muut ainekset

1,5 dl
Spelttihelmiä (ohra ja kaura sopivat myös)
2 dl
Vettä
3 rkl
Ruokaöljyä
1 kpl
Keitetty kananmuna

VAIHTOEHTOISET KALAT:

- norssi/kuorre
- silakka

Tarvittavat välineet: kattila, leikkuulauta, kokkiveitsi, kannellinen paistinpannu ja tavallinen
paistinpannu.

Valmistus

Helppo, terveellinen ja maukas lounas tai päivällinen. Kalaa voit vaihdella muikusta silakkaan jopa kuorreeseen eli norssiin saatavuuden mukaan. Jos sana bowl ihmetyttää, tulee se maailmalta ruokatrendeistä eli kotimaisittain helppoa kulhoruokaa. Ideana on siis koota samaan astiaan kaikki aterian komponentit ja viimeistellä se maukkaalla kastikkeella. Kulhoruoka parhaimmillaan valmistuu nopeasti ja vähällä vaivalla. Kulhoon sopivat niin omat suosikkiainekset, sesongin raaka-aineet kuin jääkaapin ”jämät”. Tästä lämmin muikkubowl eli muikkukulho speltin ja kasvisten kera testiin.

Spelttipohja ja bowlin kokoaminen

  1. Huuhtele spelttihelmet kylmässä vedessä kunnes vesi on kirkasta. 
  2. Kaada huuhdellut spelttihelmet kattilaan ja lisää vesi. 
  3. Nosta kattila liedelle ja kiehauta vesi. Pienennä levyn tehoa ja hauduta spelttihelmiä miedolla lämmöllä kannen alla n. 10-15 minuuttia. 
  4. Valmista muikut ja vihannekset.
  5. Vältä kannen nostamista ja älä sekoita helmiä hauduttamisen aikana. 
  6. Siirrä kattila pois liedeltä. Mausta spelttihelmet öljyllä, sitruunanmehulla ja suolalla.
  7. Valmista wasabi-kastike
  8. Leikkaa kananmuna lohkoiksi
  9. Kasaa bowlit valmiiksi

Höyrytetyt juurekset

  1. Viipaloi porkkana ja palsternakka ohuiksi lohkoiksi
  2. Laita porkkana ja palsternakka pannulle höyrystymään noin 3 mm veden kanssa. Veden alkaessa kiehumaan laske tehoa ja laita pannun päälle kansi. Anna kypsyä.
  3. Kun porkkana ja palsternakka ovat kypsyneet laita pannulle mukaan pinaatti ja nosta lämpöä, jotta vesi haihtuu.
  4. Mausta juurekset suolalla ja valkopippurilla

Sweet-chili -muikut

  1. Laita paistinpannulle rasvaa
  2. Laita muikkufileet pannulle nahkapuoli pannulle
  3. Mausta kalat sweet-chili -kastikkeella
  4. Anna kalojen paistua miedolla lämmöllä pannulla kypsiksi (muutama minuutti)

Wasabi-kastike

  1. Sekoita ainekset keskenään

Kategoriat

Ruokalaji
Kalalaji
Sesongit
Erityisruokavaliot
Vaikeusaste

Opi lisää