Kalaruoka

Herkullinen kalavoileipäkakku

Tekoaika 1 h 10 min
Passiivinen valmistumisaika 10 h
Annokset 12
Vaikeusaste Keskitaso

Ainekset

Kalatäyte

600 g
savukalaa (ruodotonta)
1/2 tlk (100 g)
ranskankermaa
1 kpl
paprika
1 tl
paprikajauhetta
1/4 tl
valkopippuria
1/2 sitruuna)
(sitruunanmehua, jos täytteenä käytetään savulohta
100-200 g
kurkkusalaattia

Juustoinen munatäyte

1 nippu
tilliä
3
keitettyjä kananmunia
1/2 tlk
ranskankermaa
100 g
juustoraastetta (emmental)
1 tl
sitruunapippuria

Leipä

1-2 kpl
viipaloitu ruislimppu (neliskanttinen)
1-2 kpl
viipaloitu täysjyväleipä (neliskanttinen)
1 dl
kala- tai kasvislientä kostutukseen

Kuorutus ja koristelu

puntti
tilliä
1/2 nippu
ruohosipulia
1 kpl
sitruuna
2-4 kpl
keitettyä kananmunaa
100-200 g
kylmäsavu/graavikirjolohta
100 g
rapuja tai katkarapuja tai toista kalaa
1 tlk
kermaviiliä
2 dl
majoneesia

VAIHTOEHTOISET KALAT:

- kaikki savukalat
- koristelussa graavi- tai kylmäsavukalat

Valmistus

Juhlaan yksi arvostetuimpia ja myös kalleimpia kalaruokaherkkuja on kalavoileipäkakku. Hintaa kalavoileipäkakussa saa alaspäin kalastamalla itse kalat tai valitsemalla edullisempia kalalajeja kakun väliin. Päälle voi hankkia koristeeksi halutessaan koreimmat katkaravut, ravut ja kylmäsavulohet.

Mistä muodostuu herkullinen voileipäkakku. Tärkeää on, että kala on tuoretta, kylmäketju ei pääse katkeamaan ja kakku saa maustua ja levätä yön yli ennen tarjoilua.

Kalavoileipäkakun valmistus tehdään aina mielellään normaalia viileämmässä tilassa ja aina eri vaiheiden välissä kala siirretään kylmään. Näitä raaka-aineita ei parane pitää pöydällä yhtään ylimääräistä hetkeä. Jos sää on kovin lämmin, kannattaa jopa harkita täytteiden tekoon seuraavaa: ota iso kattila, täytä se puoliksi kylmällä vedellä ja lisää jäitä. Laita täytteentekoastia kellumaan kattilaan (miellään metallinen). Näin saat astian pysymään koko ajan kylmänä.

Tämä herkullinen voileipäkakku on siirtynyt äidiltä tyttärelle ja viimeisimpänä sitä hyödynnettiin lapsenlapsen rippijuhlissa. Miten tämä sitten tehdään?

Valmista kalatäyte:

  1. perkaa ja pilko kala pieneksi
  2. sekoita kermaviiliin mausteet, pieneksi kuutioitu paprika ja kala
  3. maista maku ja laita kylmään
  4. huom. kurkkusalaatti lisätään kalatäytteen päälle suoraan kakkuun

Valmista munatäyte:

  1. keitä kananmunat koviksi (kylmään veteen ja kiehumisesta 10 min) ja jäähdytä nopeasti kylmässä vedessä
  2. kuori ja pilko kananmunat
  3. sekoita ranskankerman sekaan kananmuna, hienonnettu tilli ja juustoraaste
  4. maista maku ja laita kylmään

Tarjoiluastiaksi voileipäkakulle sopii mm. leikkuulauta, joka on päällystetty vahvalla foliolla, jos riittävän isoa ”kakkulautasta” ei löydy. Kakusta saa tehdä noin 3 x 4 viipaleen kokoisen kakun, toki riippuen siitä, minkä kokoinen vuokaleipä on kyseessä.

Täyttö:

  1. leikkaa leivän reunat pois (voit tehdä reunoista erinomaisia krutonkeja tai korppujauhoa seuraavaa kalanleivitystä varten)
  2. asettele tarjoiluastialle suikaleet (reunan pituus x 5 cm leveä suikale) voipaperia kullekin reunalle niin, että se suojaa reunan eikä koristeluvaiheen jälkeen tarvitse reunoja alkaa siivota
  3. aloita tummasta leivästä ja asettele leivän palat vieriviereen, jos joudut leikkaamaan osaa, jotta mahtuu lautaselle, se ei haittaa, pyri kuitenkin pitämään kakku neliskanttisena tai suorakaiteen muotoisena.
  4. ensimmäisen leipäkerroksen jälkeen kostuta kasvis/kalaliemellä leivänpalat kevyesti – älä uita leipiä, helpointa homma lienee sudilla tai lusikalla.
  5. lisää kalatäytettä leipäkerroksen päälle noin puolet kalatäytteestä ja lisää kurkkusalaattia ohut kerros kalatäytteen päälle
  6. asettele seuraavaksi täysjyväleipäviipaleet ja kostuta ne kala/kasvisliemellä
  7. leivitä juustomunatäyte tähän väliin kokonaan
  8. laita seuraavaksi tumman leivän kerros päälle ja kostuta se
  9. seuraavaksi loppuosa kalatäytteestä ja kurkkusalaatti
  10. laita päällimmäiseksi kerrokseksi täysjyväleipäkerros ja kostuta se, mutta varovasti

Pyöritä kakun ympäri tuorekelmua varoen, ettet paina kelmulla jotain kulmaa lyttyyn. Kelmun päälle kannattaa laitaa vaikka kevyt leikkuulauta painoksi. Anna kakun levätä ja maustua jääkaapissa yön yli.

Kakun kuorutus ja koristelu:

  1. jätä kakku vielä jääkaappiin ja tee esivalmistelut
  2. sekoita kermaviili ja majoneesi keskenään
  3. pese sitruuna ja leikkaa se haluamaasi koristelumuotoon
  4. leikkaa koristekalat suikaleiksi ja pyöritä niistä rullia valmiiksi ja nosta kylmään
  5. ota kakku kaapista ja leikkaa kelmu saksilla kakun ympäriltä
  6. levitä kermaviili-majoneesi-kuorute joustavalla muovilastalla kakun päälle, pinnan ei tarvitse olla täydellinen
  7. ryhdy lisäämään koristeita reipasta tahtia, muista, että kalakakku ei saa olla pöydällä yhtään ylimääräistä, joten jos haluat sommitella, piirrä ennalta suunnitelma, miten koristelet ja sitten vaan teet sen nopeasti.
  8. kakun reunat saa nätiksi mm. laittamalla joko juustoraastetta reunoihin tai heittämällä reunoille pilkottua tilliä tai ruohosipulia. Reunat voi peittää osin myös salaatin suikaleilla
  9. Sitten kakku kylmään ja tarjolle vasta kun juuri aletaan syödä.

Jos juhliin tulee väkeä pitkin päivää, kannattaa kakun alle laittaa kylmälevy ja tehdä yhden isomman kakun sijaan kaksi pienempää. Näin toisen voi säilyttää kylmässä mahd. pitkään. Muista, että yli 20 asteen lämpötiloissa kalakakun pääliset eivät säily syöntikelpoisena edes tuntia.

Onnellisia herkutteluhetkiä!

Kategoriat

Ruokalaji
Kalalaji
Sesongit
Vaikeusaste

Opi lisää