Kalaruoka

Paistettua kirjolohta sitruunakermakastikkeessa

Tekoaika 30 min
Passiivinen valmistumisaika -
Annokset 4
Vaikeusaste Helppo

Ainekset

Paistettua kirjolohta sitruunakermakastikkeessa

600-800 g
kirjolohifilettä
1 tl
suolaa
0,5 tl
jauhettua valkopippuria
2 pientä (tai 1 iso)
sitruunaa
2 dl
kuohu- tai ruokakermaa
0,5 tl
tilli ja/tai ruohosipulia

Keitetyt perunat

8-12 kpl
perunoita
1 tl
suolaa

Tuore salaatti

1 pieni puska
jääsalaattia tai erilaisia salaatteja
1 pieni
kurkku
2 dl
pieniä tomaatteja
2 dl
viinirypäleitä tai retiisiä

Valmistus

Perinteistä, mutta kaikille varmasti maistuvaa. Paistettu kirjolohi on herkullinen, helppo sekä nopea arkiruoka ja usein kirjolohta saa myös edullisesti etenkin kokonaisena. Kokonaisesta kalasta voit myös valmistaa kalakeiton liemineen ja hyödyntää täten myös perkeet sekä fileen päätypalat. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Paistettavat medaljongit kannattaa leikata fileen paksummasta päästä tasaisin leikkuupinnoin.

Etene näin:

  1. Poista kirjolohifileestä ruodot nyppimällä, mutta jätä nahka. Leikkaa 4 yhtä suurta palaa ja tee varovasti palojen keskelle veitsellä viilto nahkaan saakka, mutta ei nahasta läpi. Taita selät vastakkain medaljongiksi. Laita vielä jääkaappiin kylmään. Kirjolohen voi tietenkin myös paistaa annospaloina, ei tarvitse tehdä medaljonkia.
  2. Kuori tai pese perunat ja laita kiehumaan suolan kanssa perunoiden koosta riippuen n. 20 min. (muussi on myös oiva vaihtoehto)
  3. Pilko salaattiainekset. Rapean salaatin kannattaa repiä, ei leikata.
  4. Kuumenna öljy ja voi pannulla, kunnes tirisee ja paista medaljonkeja ensin kummaltakin puolelta muutaman minuutin riippuen palojen paksuudesta. Lohi saa jäädä sisältä pinkiksi ja se kypsyy kuitenkin vielä kastikkeesta. Älä paista kuivaksi. Purista toisesta sitruunasta mehu kalan päälle ja leikkaa toisesta lohkoja.  Mausta suolalla ja jauhetulla pippurilla.. Lisää sitruunamehu sekä kerma ja anna kerman kiehahtaa.
  5. Kokoa valmis annos, lisää sitruunalohko sekä tilliä ja/tai ruohosipulia.

(KP)

Kategoriat

Ruokalaji
Kalalaji
Sesongit
Erityisruokavaliot
Vaikeusaste

Opi lisää