Valmistus
Säyne on erinomaisen makuinen kala ja usein se valmistetaan jauhamalla maukas vaalea liha pyöryköiksi tai pihveiksi. Säyne on herkullista myös savustettuna ja graavattuna.
Kalapyörykkäohjeita taas on monen monta, mutta tässä on hieman erilainen ohje suoraan Italiasta. Pyörykät maistuvat antipasto-annoksena eli alkupalana tai osana cocktailpaloja kekkereissä. Ei lainkaan vaikeaa valmistaa, jos friteeraus on tuttua. Pyörykät toki voi paistaa öljyssä pannullakin tai uunissa.
Buon appetito!
Valmistus:
- Perkaa ja fileoi säyne. Poista kylkiruodot ja nahka.
- Keitä perunat tai käytä edellisen päivän keitettyjä perunoita. Raasta keitetyt perunat.
- Jauha säynefileet myllyllä/ sauvasekoittimella/ blenderissä.
- Hienonna valkosipuli, raasta sitruunan kuori ja purista suurin osa sitruunanmehusta.
- Raasta parmesaani hienoksi raasteeksi ja hienonna persilja.
- Sekoita muut kaikki ainekset paitsi korppujauhot ja friteerausöljy.
- Tee pieniä pyöryköitä ja pyöritä korppujauhoissa.
- Friteeraa pyörykät 180 asteisessa öljyssä kattilassa tai friteerauskeittimessä n. 8 minuuttia riippuen pöyryköiden koosta. Jos sinulla ei ole paistomittaria, kokeile vaalealla leivänpalalla öljyn lämpö. Kun leivänpala ruskistuu nätisti, öljy on oikean lämpöistä. Ole varovainen, ettei öljy kiehu yli, jos teet kattilassa.
- Jos teet uunissa, paista 200 astetta n. 20 minuuttia tai pannulla n. 10-15 minuuttia.
- Tarjoile aiolin ja tomaattibasilikatikkujen kanssa. Tomaatin päälle voi ripotella hieman suolaa , mustapippuria myllystä sekä hyvää oliiviöljyä. Tällä kertaa tomaatit ja basilika itsekasvattamia. Nam!
(KP)