Luonnonvarakeskuksen tutkija Petri Suuronen otti kantaa maaliskuun (2021) lopulla ohjelmapalvelu Netflixin julkaisemaa Seaspiracy-elokuvaa. Kymmenet miljoonat ihmiset ovat katsoneet sen, mukaanlukien monet suomalaiset.
Suurosen Luke.fi-palvelussa kirjoittama blogi toteaa: ”Kalastuksessa on toki ongelmia, ja työtä on edelleen tehtävä paljon kestävyyden parantamiseksi, mutta Seaspiracy antaa turhan negatiivisen kuvan maailman merien kalastuksesta ja vesiviljelystä. Ohjelmassa vedetään mutkia suoriksi ja monimutkaisiin asioihin esitetään yksinkertaisia ratkaisuja. Useissa tapauksissa ohjelma käyttää viitteenä vanhentunutta tietoa. Kaikki ne keinot, joita on viime vuosikymmeninä kehitetty asian parantamiseksi, ohitetaan mainitsematta.”
Kalastusta ja sen ekosysteemivaikutuksia tutkiva tutkija toteaa kestävästi pyydystetyn ja kasvatetun kalan olevan merkittävä ruokaturvan takaaja. Vaikka kalastukseen liittyy globaalisti ongelmia, kestävän kalastuksen eteen on tehty paljon työtä. Tutkimus kertoo kalastuksen tilasta ja tuo työkaluja kalastusteollisuudelle kestävyyden turvaamiseksi.
Seaspiracy-ohjelman keskeinen viesti oli, että kestävää merikalastusta ei ole olemassa, joten meristä pyydystetyn kalan ja muiden vesieliöiden syöti pitäisi lopettaa. Myös viljelyn keinoin tuotettu kala tuomitaan.
Ohjelma on aiheuttanut laaja-alaisen keskustelun alan tutkijoiden keskuudessa, ja pääsääntöisesti ohjelman sisältö on todettu erittäin vääristyneeksi ja paikoittain jopa valheelliseksi. Suuronen on koostanut ohjelman väitteitä ja todisteita niiden kumoamiseksi blogissaan.
Suuronen vielä painottaa bloginsa lopussa: ”Seaspiracyn keskeinen väite, että ainoa ratkaisu merien kalastuksen ja vesiviljelyn aiheuttamiin ongelmiin on se, että ihmiset lopettavan kalan ja muiden merenelävien syönnin, on suorastaan tuhoisa. Meret tarjoavat suurelle määrälle ihmisille ruokaa ja elinkeinoja, ja erityisesti alueilla, joilla ei ole vaihtoehtoja. Kala on terveellinen ja useissa tapauksissa myös kestävä valinta.”
Kotimaassa erityisesti silakan ja särkikalojen syömisellä poistetaan ravinteita vesistöstä ja se parantaa Itämeren ja rehevöityneiden järvien ekologista tilaa.
Lähde: Luke.fi