Kalaruoka

Vajaasti hyödynnettyjen kalojen ruokakäytön kehittämiseen miljoona euroa

Valtioneuvosto hyväksyi maaliskuussa asetuksen miljoonan euron rahoituksesta, joka myönnetään avustuksina yrityksille uusien kalaelintarvikkeiden kehittämiseen. Avustusta pystyivät hakemaan kaiken kokoiset ja kaikkien alojen yritykset, jotka haluavat toteuttaa vajaasti hyödynnettyjen kotimaisten kalojen käyttöä lisäävän tuotekehityshankkeen. Vajaasti hyödynnetyiksi kalalajeiksi luetaan sellaiset, joiden kalastusta voidaan lisätä kestävästi tai joiden saaliista suuri osa käytetään muuhun kuin elintarvikkeeksi. Tällaisia ovat erityisesti silakka, kilohaili, kuore, muikku ja särkikalat.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä toteaa:Tavoitteena on lisätä vajaasti hyödynnettyjen kotimaisten kalojen ruokakäyttöä ja parantaa kalatalousalan työllisyyttä. Myös ilmasto ja ympäristö hyötyvät, koska kotimaisen kalan hiilijalanjälki on alhainen ja kalastus vähentää vesistöjen rehevöitymistä. Kehittämisavustuksella tuetaan myös kotimaisen kalan markkinoiden elpymistä koronakriisin jälkeen.”

Hankkeet ovat parhaillaan käynnissä ja odotusarvo on, että ensimmäiset maistiaiset hankkeiden tuloksista nähdään aikaisintaan vuoden lopulla.

Kategoria: Uutiset

Lisätty 25.2.2021

Jatka lukemista