Kalaruoka

Apetitin Järvikalapuikko vähentää järvien rehevöitymistä

Kotimaisen kalan kasvattaessa suosiotaan suomalaisten ruokapöydissä, ovat Apetitin järvikalatuotteet helppo, ajankohtainen ja nyt myös tutkitusti ympäristöystävällinen ja kestävä valinta ruokapöytään. Niiden saatavuudessa on jopa ollut haasteita suuren kysynnän ja vähäisen raaka-aineen saatavuuden takia.

Apetit tutki Järvikalapuikon ympäristövaikutukset ja julkaisi tulokset 2020 lopulla. Tutkimuksessa laskettiin tuotteen toimitusketjun ilmastovaikutus, rehevöittävä vaikutus ja vesijalanjälki. Ympäristöjalanjälkilaskennan on toteuttanut Apetitin tilauksesta Luonnonvarakeskus (LUKE).

”Järvikalapuikon ympäristövaikutusten laskenta antoi meille arvokasta tietoa tuotteen elinkaaresta. Saimme vahvistuksen siitä, että tuotteella on aidosti positiivisia vaikutuksia rehevöitymisen hillitsemisessä. Tulosten perusteella pystymme myös kehittämään omaa toimintaamme tuotteen ilmastovaikutuksien edelleen pienentämiseksi”, Apetitin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Sanna Väisänen sanoo.

Negatiivinen rehevöitymisvaikutus ja maltillinen hiilijalanjälki

Järvikalapuikkojen pääraaka-aineena on hoitokalastettu särki. Hoitokalastuksen myötä järvien kalakanta muuttuu terveemmäksi ja rehevöityminen vähenee. Aiemmin hoitokalastuksen saalis on voinut jäädä vaille hyötykäyttöä.

Ympäristöjalanjälkimittauksen mukaan Apetitin Järvikalapuikoilla on kokonaisuudessaan negatiivinen rehevöitymisvaikutus: -0,03 kg PO4-ekv/kg. Vaikutus syntyy kalastuksen seurauksena: kalaraaka-aineen mukana järvistä poistuu ravinteita, jotka vesistöön jäädessään vaikuttavat rehevöittävästi.

Apetit Järvikalapuikon ilmastovaikutus on laskennan mukaan 2,0 kg CO2-ekv/kg. Järvikalapuikon hiilijalanjäljestä 12 prosenttia muodostuu kalastuksesta ja kalaraaka-aineen käsittelystä. Tuotteen muiden raaka-aineiden osuus on 49 prosenttia. Apetitin tuotanto ja logistiikka muodostavat 32 prosenttia Järvikalapuikon ilmastovaikutuksista, pakkausmateriaalit 7 prosenttia.

Maukas, vastuullinen ja kotimainen valinta koko perheelle

Kysyttyyn Järvikala-tuoteperheeseen kuuluvat Apetit Järvikalapihvit ja Järvikalapuikot sekä Särkisen kalapyörykät. Tuotteissa kunnioitetaan kotimaisen kalan hyvää makua. Apetitin asiantuntijoiden mukaan Järvikalatuotteet ovat helppo ja herkullinen tapa lisätä vastuullista, kotimaista kalaa koko perheen ruokavalioon. Erityisesti kalapuikot ovat monen lapsen suosikki. Lisäksi nämä laktoosittomat, soijattomat, gluteenittomat ja runsasproteiiniset puikot ja pihvit sopivat moniin ruokavalioihin.

Sen lisäksi, että Järvikalatuotteet ovat vastuullinen ja maukas valinta, valmistetaan tuotteet Apetitin Säkylän ruokapakastetehtaalla kotimaista kalasta. Osa kalaraaka-aineesta kalastetaan viereisellä Pyhäjärvellä. Lisäksi kalaa hankitaan muutamasta muusta järvestä Suomessa.

Järvikalapuikon ympäristöjalanjälkitutkimuksen tuloksia.

Kategoria: Uutiset

Lisätty 24.11.2020

Jatka lukemista