Valmistus
Cevicheä pidetään usein perulaisena ruokalajina, mutta todellisuudessa lukuisia erilaisia versioita on ympäri latinalaista amerikkaa – moni pitää kuitenkin perulaista ”alkuperäisenä”. Tässä meksikolaistyyppinen ceviche, jonka olennaisia erottuvia piirteitä on ehkäpä runsaampi määrä kasviksia sekä tuoreen tomaatin käyttö. Tämä aivan uskomattoman raikas tyyli lähestyy jo ehkä enemmän jonkinlaista seafood -salaattia, kuin maustettua kalaa.
Sopii todella hyvin niin mallasleivälle, kuin tietysti rapeiden nachojen tai rouskuvien tortillojen kanssa.
Tee näin.
- Kuutioi ruodoton ja nahaton kala n. pikkusormenpään kokoisiksi.
- Purista sitrusten mehu päälle ja sekoita, mausta suolalla.
- Laita jääkaappiin tekeytymään siksi aikaa, kun valmistelet muun (tai noin tunti pari).
- Pilko kasvikset pieniksi.
- Kun kala on tekeytynyt, valuta se lävikössä, mutta säästä muodostunut liemi.
- Sekoita kaikki ainekset ja mausta raastetulla sitruksen kuorella, hyppysellisellä chilirouhetta (tai tuoreella pilkotulla chilillä) sekä rouhitulla mustapippurilla. Lisää sen verran mietoa oliiviöljyä, että seos kiiltää.
- Lisää noin puolet kalan kypsennysliemestä ja mausta vielä hunajalla (tai sokerilla).
- Hienonna tuore korianteri mukaan. Jos et pidä korianterista, käytä lehtipersiljaa tai tilliä(kin).
- Anna tekeytyä muutama minuutti huoneenlämmössä ja maista sitten (jääkylmät maut eivät ns. avaudu heti).
- Lisää tarvittaessa loput liemestä tai voit vaikka vielä puristaa tuorettakin limemehua mukaan. Tarkista suolan ja makeuden tasapaino. Raasta mukaan tai koristeeksi myös sitrusten kuoria, mutta älä kaikkia.
- Tarjoile alkupalana tai lounaana esimerkiksi mallaslimpun tai nachojen kanssa, Kokeile myös uuniperunan kanssa!
P.S. Meksikolainen Tajin -mausteseos sopii todella hyvin mausteeksi vielä kaiken päälle varsinkin Taco Tubsien, nachojen tai rapeiden tortillojen yhteydessä.
(RN)