16. luukusta löytyy pohjolan joulupöydässä hieman modernimpi eväs. Latinalaisessa Amerikassa tämä on toki perinneruokaa ja katuruokakojujen vakiotavaraa, mutta meillä nämä happokypsytetyt kalat vasta yleistyvät pikkuhiljaa.
Perusresepti on yksinkertainen, mutta voit varioida näitä lähes loputtomasti. Siksi tällä kertaa esittelemmekin kolme reseptiä kerralla – valitse omasi!
Joulun paras kalaresepti III on – CEVICHE!
Suomalaisille tutuin tapa raakakypsyttää kalaa on ehdottomasti suolalla, eli graavaamalla. Ohjeet onnistuneeseen graavaukseen kannattaa lukea täältä. Harva kuitenkaan tietää, että kalaa voi raakakypsyttää myös sitrushedelmien hapolla.
Tällä tavalla kalaa raakakypsytetään useimmiten perulaista cevicheä varten. Kevyt ja maukas ceviche sopii loistavasti esimerkiksi grilliruokien alkupalaksi tai vain syötäväksi sellaisenaan.
Lue lisää kalojen raakakypsennyksestä.
Nappaa ceviche joulun herkkulistalle. Cevichen voi tehdä joulun kalapöytään tai alkupalaksi aivan viimeisellä hetkellä. Valmistelun voi toki tehdä aikaisemmin.
Jos sinulla on ahventa pakkasessa tai olet menossa vielä pilkille, valitse pöytään:
Ahven-ceviche
Viljeltyä siikaa saa hyvin kaupoista ja kotimaista viljeltyä siikaa ei tarvitse edes pakastaa, joten se on helppo vaihtoehto:
Siikaceviche
Ja särkikalojen arvon ymmärtäville tarjolla on:
Ceviche säyneestä
Muista, että Ruokavirasto suosittelee raakakypsytetyille särkikaloille pitkää 7 vrk:n pakastusaika ennen tarjoilua, joten nyt alkaa olla kiire laittaa nämä pakkaseen, jos sinulla ei vielä kaloja ole.
Jos missasit 1. ja 2. Joulun parhaan kalareseptin, niin niihin pääset tästä: Joulun paras kalaresepti I ja Joulun paras kalaresepti II.
Jouluisin keittiöterveisin,
keittiömestari Roy
Onko sinulla jokin joulun kalaruokaresepti, joka ansaitsee tulla julkaistuksi? Lähetä meille reseptisi.
Muista osallistua myös Kalastajan Kanavan joulukalenteriin.