Kalaruoka

Pannuahvenet, mummonkurkkuja ja ruisleipää

Tekoaika 20 min
Passiivinen valmistumisaika -
Annokset -
Vaikeusaste Helppo

Ainekset

..
Nyljettyjä pikkuahvenia
..
Ruiskorppujauhoja
..
Tuorekurkkua
..
Tilliä
..
Etikkaa, vettä ja sokeria (kurkuille)
..
Suolaa (ahventen maustaminen)
..
Ruisleipää
..
Voita ja öljyä (paistamiseen)

Ne kaikista perinteisimmät "mummon kurkut" tai hölskytyskurkut tekee jokainen tavallaan. Mutta perusidea on, että siivutat kurkun ohuelti astiaan ja pirskottelet päälle muutaman ruokalusikallisen etikkaa tai vaikka valkoviinietikkaa, pari ruokalusikallista vettä ja hyppysellisen sokeria ja suolaa. Sitten lisäät kourallisen hienonnettua tilliä ja sekoitat tai hölskytät. Anna tekeytyä muutama minuutti tai puolisen tuntia. "Reseptiä" voit säätää makusi mukaan: joku tykkää etikkaisemmasta, toiset makeammasta.

Valmistus

Kun katiskalla tai ongella nousee pientä ahventa, niin tässä mainio ja todella yksinkertainen tapa hyödyntää pikkukalasaalis. Osaathan muuten nylkeä ahvenet? Jos et, niin meidän somen puolelta löytyy videoita, joista ottaa mallia!

Näin se käy:

  1. Nylje ahvenet ja huuhtaise vatsaontelo raikkaalla, puhtaalla vedellä
  2. Laita kylmään vaikka yön yli tai vuorokaudeksi (kalan liha on mehevämpää, kun kuolonkankeus on ohi)
  3. Tee mummonkurkut odottamaan, kun paistat kalat
  4. Pyörittele ahvenet perusteellisesti ruiskorppujauhoissa (tai ruisjauhoissa)
  5. Kuumenna pannu 3/4-lämmölle ja paista ahvenet voin ja öljyn seoksessa
  6. Ihan pikkuisille sinteille riittää n. 3 minuuttia ja isommille n. 5 minuuttia (tai kunnes jauhotus on nätin näköistä, mutta ei palanut)
  7. Nosta ahvenet pannulle ja laita oheen mummonkurkkuja ja reilusti voideltu ruisleipäviipale
  8. Nauti!

P.S. Mummonkurkut valmistuvat nopeasti, mutta jos tykkää makean etikkaisesta, voit tehdä vähän aikaisemmin etukäteen 1-2-3-liemen tai 2-2-3-liemen ja siivuttaa kurkut siihen. Jos tällainen kokkien yleisesti käyttämä liemi on vieras, niin: 1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria, 3 osaa vettä. Kiehauta vesi ja sokeri, lisää etikka kylmänä ja jäähdytä loppuun. Käytä kaikkien vihannesten nopeaan marinointiin!

Kategoriat

Kalalaji
Vaikeusaste

Opi lisää