Kalaruoka

Grillattu kala on kesän herkku

Grillattu kala on kesän herkku. Grillaaminen on loistava tapa valmistaa tuoretta kalaa ruokapöytään. Kalan grillaaminen on suhteellisen helppoa ja hyvä tapa esimerkiksi keventää ruokavaliota ilman, että joutuu luopumaan grillauksen tunnelmasta. Itsepyydystetty kala on lähiruokaa parhaimmillaan, mutta yhtä hyvin grilliin voi löytää tiensä kaupasta haettu kala. Lisäksi grillaus on usein sosiaalinen hetki, joka tuo yhteen perheen tai ystävät. Ja tietysti grillattua kalaa parempaa kesäherkkua saa hakea!

Lähes kaikkia kalalajeja voi grillata. Etenkin lohi ja kirjolohi sopivat rasvaisina kaloina hyvin grilliin. Vähärasvaisemmista kaloista esimerkiksi ahven, silakka, kuha ja keskirasvainen siika sopivat grillattaviksi loistavasti. Vähärasvaiset kalat kannattaa grillata kokonaisena tai nahallisina fileinä kuivumisen ehkäisemiseksi. Halsteri on loistava apuväline grillaukseen. Sen avulla kalaa on helppo käännellä ja se pysyy myös paremmin kasassa. Ohjeet halstraukseen voit lukea tästä. Mikäli halsteria ei ole käytettävissä, kala voidaan asettaa folion päälle, jolloin se ei tartu grilliritilään kiinni. Kalaa ei kannata kuitenkaan sulkea folion sisään, sillä muuten lopputulos muistuttaa lähinnä keitettyä tai höyrytettyä kalaa.

Kokonaisena grilliin

Helpointa kala on kypsentää kokonaisena. Siten kala pysyy paremmin kasassa eikä menetä mehukkuuttaan. Jos tykkää herkutella kalan nahkoineen, kannattaa kala suomustaa ennen grillausta. Kokonaisena grillattavaksi sopivat hyvin esimerkiksi kirjolohi, siika, nieriä, ahven, lohi ja kuha.

Kokonainen kala kannattaa suolata laittamalla se noin 10-prosenttiseen suolaveteen jo grillausta edeltävänä iltana. Halutessaan kalan voi myös suolata levittämällä merisuolaa tasaisesti kalan pintaan sekä sen sisälle muutamaa tuntia ennen grillausta. Mitä rasvaisempi ja isompi kala on, sitä enemmän suolaa uskaltaa laittaa. Kokonainen kala kannattaa grillata ritilän päällä. Halutessaan voi apuvälineenä voi käyttää halsteria. Kokonaisesta kalasta voi leikata myös ”kyljyksiä”, jotka ovat loistavia grillattavia. Ohjeet kyljysten leikkaamiseen löydät tästä.

Fileen leikkuuasteella on väliä

Fileetä grillatessa kannattaa ensimmäisenä kiinnittää huomiota kalan leikkausasteeseen. Kirjolohi- tai lohifileen kohdalla kannattaa valita A- tai B-leikattu filee, jolloin fileessä on riittävästi rasvaa jäljellä. Ohjeet lohen oikeaoppiseen fileoimiseen voi katsoa tästä.

A-leikatussa fileessä vatsarasva sulaa mukavasti grillauksen aikana, lisäten makua, ja ruodot pitävät fileen hyvin kasassa. Jos halutaan ehdottomasti ruodoton filee, C-leikattu filee on erinomainen vaihtoehto. C-leikatusta fileestä saa myös helposti leikattua lohimedaljonkeja. Lohimedaljonki on näppärä ja nopea grillattava. Ohjeet medaljongin leikkaamiseen parilointia käsittelevästä jutusta.

Myös kalafileen paksuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Jos filee on leikattu suuresta kalasta, voi sen toinen pää olla selvästi toista paksumpi. Tässä tapauksessa kannattaa paksumpaan päähän tehdä viiltoja, jotta kala kypsyy tasaisesti.

Lohi- ja kirjolohifileistä saa meheviä, kun pintaan leikkaa viillot noin neljän sentin välein ja maustaa myös viiltojen välit. Näin kala maustuu kauttaaltaan tasaisesti. Maustamiseen voi suolan lisäksi käyttää esimerkiksi pippureita, korianteria tai paprikaa. Vaaleille kaloille kannattaa kokeilla sitruunaa suolan ja pippurin lisäksi.

Kiinnitä huomiota lämpötilaan

Paras lämpötila lohi- tai kirjolohifileen grillaamiseen on 170-180 astetta. Hieman vähärasvaisemmat kalat, kuten siika tai nieriä, valmistuvat mukavasti hieman alemmassa, noin 160 asteen lämpötilassa. Kokonainen kala puolestaan vaatii jopa 200 asteen grillauslämpötilan. Grilleissä on kuitenkin paljon yksilökohtaisia eroja, ja parhaiten oikean lämpötilan löytää kokeilemalla.

Kalafilee valmistuu grillissä noin kahdessakymmenessä minuutissa. Kokonaisen kalan kanssa kannattaa varautua tuplasti pidempään valmistusaikaan, tietysti kalan koosta riippuen. Ylikypsäksi paistamista kannattaa välttää, sillä silloin kalasta tulee helposti kuiva. Esimerkiksi lohi on parhaimmillaan 42-asteisena, mutta täysin kypsää vasta noin 60 asteen tienoilla. Paistomittari on oiva apuväline täydellisen kypsyyden saavuttamiseksi.

Kalafileistä on myös helppo leikata vartaisiin sopivia paloja grillaamista varten. Uunissa grillatessa uunin grillivastus kannattaa kuumentaa ennen kalan uuniin laittamista. Sitten uunipelti voidellaan ohuesti rasvalla ja suolattu sekä öljytty kala laitetaan uuniin. Kun kalan pinta on vaaleanruskea, kannattaa lämpöä vähentää ja jatkaa kalan kypsentämistä kypsäksi asti.

Lähteet

Hätälä, Kalaneuvos, Kotiliesi.fi, K-Ruoka.fi, Prokala.fi, Valio.fi

Opi lisää