Valmistus
Juhlapöydän tai kesän erikoisuus. Syntyy helposti ja nopeasti. Määrät tässä reseptissä eivät ole niin tarkkoja, sillä kalaa kannattaa maistella, jotta löytää omaan makuun mieluisan määrän sipulia ja öljyä.
Tämä resepti on saatu Savon sydämestä ja tästä on tullut meidän joulupöydän suosikki, mutta herkku soveltuu yhtälailla cocktail-alkupaloihin saaristolaisleivän kaverina tai pääsiäisen ajan alkupalana pääsiäislimpun kera. Haukitartar on nerokkaan yksinkertainen, helppovalmisteinen ja vie kielen mennessään. Uskallamme väittää, että et tule pettymään.
- perkaa ja fileoi hauki ruodottomaksi
- pakasta kala (jäädytys -18 °C:ssa vähintään 4 vrk tai -20 °C:ssa vähintään 24 h, oli kala järvestä tai merestä pyydettyä)
- sulata kala jääkaapin kylmimmässä kohdassa (jos olet vakumoinut kalan ennen pakastusta, ota kala vakuumista pois sulattaessasi sitä)
- suolaa kalafileet karkealla merisuolalla n. 6 h
- huuhdo ylimääräinen suola nopeasti pois ja kuivaa kevyesti file
- pilko haukifilee pieniksi kuutioiksi
- kaada kalan päälle ruokaöljy
- pilko sipulit pieneksi ja lisää seokseen
- Purista sekaan yhden sitruunan mehut
- laita vetäytymään kylmään
Tarjoile saaristolaisleivän, hapanleivän tai hapanilmeläleivän päällä alkupalana, välipalana tai yhtenä kalapöydän antimista, coctailpalana.