Kalaruoka

Limevoilla valeltu särkikulibiak

Tekoaika 45 min
Passiivinen valmistumisaika 30 min
Annokset 6
Vaikeusaste Keskitaso

Ainekset

Kulibiakin perusainekset (1 kpl)

400 g (24 x 36 cm)
Valmistaikinalevy, esim. Wewalka pizza yms.
1
Kananmuna (raaka, voiteluun)
2 - 3 rkl
Voi (sulatettu, voiteluun)
1
Lime (mehu, voiteluun)
1
Kala/kana/kasvisliemikuutio
2 per 1 kulibiak
Kananmuna (kypsä, siivutettu)

Täytevaihtoehto 1

1 prk (180 g kalaa)
Järki Särki Savu & Valkosipuli
3 dl
Riisi (kypsä)
1
Kananmuna (raaka)
1
Keltasipuli (hienonnettu)
1 dl
Tilli (hienonnettu)
1 tl
Suola
0,5 tl
Mustapippuri
2 per 1 kulibiak
Kananmuna (kypsä, siivutettu)

Täytevaihtoehto 2

1 prk (180 g kalaa)
Järki Särki Chili
3 dl
Riisi (kypsä)
1 dl
Kesäsipulin varsia (hienonnettu)
15 - 20 cm
Purjo (hienonnettu)
1 tl
Suola
0,5 tl
Mustapippuri
2 per 1 kulibiak
Kananmuna (kypsä, siivutettu)

Valmistus

Särjestä on moneksi ja pienellä vaivalla Rutilus Rutilus taipuu myös juhlaruoaksi. Kun käytät valmiita ja valmiiksi maustettuja säilykkeitä sekä valmiita taikinalevyjä, käy homma nokkelasti kuin kupletti Lavin Veikolta. Toki särjestä kannattaa omaakin purkkikalaa tehdä, varsinkin jos katiskasta tai verkoista nousee suurempi saalis. Nyt särjestä syntyy klassikkojen klassikko eli kulibiak, joka kuumana uunista tullessaan valellaan vielä limevoilla. Oli kyseessä sitten coulibiac, kulebjaka, kulebiaka tai kulibiak, niin tätä loputtomasti muunneltavaa ruokaa on tehty jo 1800-luvulta asti Ranskan ja Venäjän hoveista ravintoloiden kautta tavallisen kansan pöytiin.

Tässä syntyy kaksi eri makuista täytettä. Valitse oma suosikkisi tai jos teet särkisäilykettä itse, niin sovella mieleisiisi mausteisiin. Juhlatarjoiluna yhdestä kulibiakista riittää noin 8 – 10 siivua, lounaalla esim. sivusalaatin kanssa riittää 4 – 6 syöjälle. Valmistaikinoita voi kokeilla erilaisia tässä käytetystä pizzataikinasta lehti- ja voitaikinaan. Voi tietysti tehdä itsekin, jos leipomisesta innostuu. Samoin tässä käytettyä Järki Särjen säilykettä voi vaihtaa sellaiseen, joka kaupastasi löytyy. Esimerkiksi Kuusamon Kala tekee savusärkisäilykkeitä ja Pielisen Kalan useampi tuote sopii tähän. Kokeile ja vaihtele oman makusi mukaan!

Näin se käy:

Kypsennä riisi runsaassa liemikuutiolla maustetussa vedessä ja valuta. Jäähdytä. Keitä kananmunat kovahkoiksi. Jäähdytä. Valuta purkki- tai säilykesärjet. Hienonna sipuli ja tilli. Sekoita täyte: 3 dl kypsää riisiä, yksi (raaka) kananmuna, sipuli ja tilli. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Levitä taikinalevy uunipellille. Lusikoi täyte pitkittäin keskelle. Asettele särjet päälle ja niiden päälle viipaloidut (kypsät) kananmunat. Painele voipaperin avulla hieman tiiviimmääksi. Nosta taikinalevyn reuna päälle, voitele tulevan sauman reuna vatkatulla kananmunalla ja nosta toinen reuna päälle.

Voitele koko komeus kanamunalla ja pistele haarukalla reikiä. Voit antaa myös luovuutesi loistaa ja tehdä taikinaan erilaisia kuvioita ja koristeita joko painellen tai taikinasuiroista. Esikuumenna uuni n. 200 asteeseen ja paista n. 20 – 25 minuuttia (varmuuden vuoksi ylipaahtaminen on turhaa, sillä kaikki ainekset sisällä olivat jo valmiiksi kypsiä). Kun kulibiak on kauniin värinen, nosta pelti pois uunista. Sulata pari ruokalusikallista voita ja purista sekaan yhden limen mehu. Valele kuumaa kulibiakia limevoilla liberaalisti. Laita päälle voipaperi ja keittiöliina ja anna jäähtyä rauhakseltaan.

Nauti vielä vähän lämpöisenä tai laita jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää. Koristeiksi vaikka kuorimaveitsellä suikaloitua kurkkua ja hienonnettua kevätsipulia, jotka on pyöräytetty kulhossa öljy- ja valkoviinietikkatilkan sekä suolaripauksen kanssa.

PS. Jos haluat tehdä itse purkkisärkeä, niin tässä yksi perusresepti: Särkisäilyke tomaattikastikkeessa

(RN)

Kategoriat

Ruokalaji
Kalalaji
Sesongit
Vaikeusaste

Opi lisää