Valmistus
- Kuori perunat perunat ja sipulit. Leikkaa perunat suupala kokoisiksi kuutioiksi. Kuutioi sipuli pieniksi kuutioiksi.
- Leikkaa mateen maksa ja sipuli pieniksi kuutioiksi.
- Paloittele made noin 5 cm pitkiksi paloiksi. Leikkaa ranka poikki aina nikaman paksusta kohdasta. Laita palat kattilaan.
- Kuori sipuli ja leikkaa se muutamaksi lohkoksi. Lisää palat kattilaan.
- Kaada päälle kylmä vesi, niin että kalan palat sekä sipuli peittyvät ja nestettä on silti reilusti.
- Mausta liemi maustepippurilla ja laakerinlehdellä.
- Kuumenna liemi kiehuvaksi rauhallisesti n. 15 min ajan. Liemen pintaan alkaa nousta vaahto sekä vaaleita hiutaleita. Kuori lientä aktiivisesti niin, että liemen pinta pysyy puhtaana.
- Kun liemi lähestyy kiehumispistettä, kuullota keittokasviksia voissa toisessa kattilassa.
- Siivilöi liemi juuresten päälle. Varmista, että kasvikset peittyvät liemestä. Jos ei, lisää vettä. Nosta kalanpalat siivilästä sivuun jäähtymään.
- Kuumenna keittopohja kiehuvaksi ja keitä noin 12-15 min, eli kunnes perunat alkavat olla kypsiä.
- Kieton kiehuessa irrota mateen lihat ruodoista toiseen astiaan.
- Kun perunat ovat kypsiä, lisää keittopohjaan kerma. Kiehauta ja lisää suola.
- Lisää keittoon lopuksi vielä kalan lihat. Nosta kattila pois liedeltä ja anna hautua hetken ajan.
- Paista mateen maksakuutiot sekä sipuli pannulla reilussa voissa keskilämmöllä. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla.
- Annostele keitto kulhoon. Lisää päälle reilu nokare maksapaistosta. Koristele tuoreella tillillä.