Valmistus
Keitto madefileestä:
- Kuori perunat perunat ja sipulit. Leikkaa perunat suupala kokoisiksi kuutioiksi. Kuutioi sipuli pieniksi kuutioiksi.
- Leikkaa mateen maksa ja sipuli pieniksi kuutioiksi.
- Kuutioi madefileet.
- Varmista, että mateen päistä on poistettu kidukset. Viruttele ruodot kylmän veden alla ja paloittele muutama osaan.
- Kuori sipuli ja leikkaa se muutamaksi lohkoksi. Lisää palat kattilaan.
- Kaada päälle kylmä vesi, niin että ruodon palat sekä sipuli peittyvät ja nestettä on silti reilusti.
- Mausta liemi maustepippurilla ja laakerinlehdellä.
- Kuumenna lientä rauhallisesti reilulla keskilämmöllä. Liemen pintaan alkaa nousta vaahto sekä vaaleita hiutaleita. Kuori lientä aktiivisesti niin, että liemen pinta pysyy puhtaana.
- Kun liemi lähestyy kiehumispistettä, kuullota keittokasviksia voissa toisessa kattilassa.
- Siivilöi liemi juuresten päälle. Varmista, että kasvikset peittyvät liemestä. Jos ei, lisää vettä.
- Kuumenna keittopohja kiehuvaksi ja keitä noin 12-15 min, eli kunnes perunat alkavat olla kypsiä.
- Kieton kiehumisen loppuvaiheessa paista mateen maksakuutiot sekä sipuli pannulla reilussa voissa keskilämmöllä. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla.
- Kun perunat ovat kypsiä, lisää keittopohjaan kerma. Kiehauta ja lisää suola.
- Lisää keittoon lopuksi madekuutiot ja kiehauta.
- Annostele keitto kulhoon. Lisää päälle reilu nokare maksapaistosta. Koristele tuoreella tillillä.