Kalaruoka

Madekeitto fileistä & paistettua mateen maksaa

Tekoaika 1 h
Passiivinen valmistumisaika 30 min
Annokset 4
Vaikeusaste Keskitaso

Ainekset

Liemi

1-2 kpl
Mateen selkäruodot
1 kpl
Sipuli
n. 1 L
Vettä
n. 10 kpl
Maustepippuria
n. 3 kpl
Laakerinlehtiä

Keitto

1 kg
Perunoita
500-600 g
Madekuutioita
1 kpl
Sipuli
n. 1 L
Kalaliemi mateen ruodoista
4 dl
Kermaa
2-3 tl (maun mukaan)
Suolaa
6 kpl
Maustepippuria
2 kpl
Laakerinlehtiä
1 rkl
Voita kuullottamiseen

Maksapaistos

1-2 kpl
Mateen maksa
1 kpl
Sipulia
2-3 rkl
Voita paistamiseen
Ripaus
Suolaa
Hyppysellinen
Mustapippuria
1 tl
Timjamia

Koristeluun

1 dl
Tuoretta tilliä hienonnettuna

Valmistus

Keitto madefileestä:

  1. Kuori perunat perunat ja sipulit. Leikkaa perunat suupala kokoisiksi kuutioiksi. Kuutioi sipuli pieniksi kuutioiksi.
  2. Leikkaa mateen maksa ja sipuli pieniksi kuutioiksi.
  3. Kuutioi madefileet.
  4. Varmista, että mateen päistä on poistettu kidukset. Viruttele ruodot kylmän veden alla ja paloittele muutama osaan.
  5. Kuori sipuli ja leikkaa se muutamaksi lohkoksi. Lisää palat kattilaan.
  6. Kaada päälle kylmä vesi, niin että ruodon palat sekä sipuli peittyvät ja nestettä on silti reilusti.
  7. Mausta liemi maustepippurilla ja laakerinlehdellä.
  8. Kuumenna lientä rauhallisesti reilulla keskilämmöllä. Liemen pintaan alkaa nousta vaahto sekä vaaleita hiutaleita. Kuori lientä aktiivisesti niin, että liemen pinta pysyy puhtaana.
  9. Kun liemi lähestyy kiehumispistettä, kuullota keittokasviksia voissa toisessa kattilassa.
  10. Siivilöi liemi juuresten päälle. Varmista, että kasvikset peittyvät liemestä. Jos ei, lisää vettä.
  11. Kuumenna keittopohja kiehuvaksi ja keitä noin 12-15 min, eli kunnes perunat alkavat olla kypsiä.
  12. Kieton kiehumisen loppuvaiheessa paista mateen maksakuutiot sekä sipuli pannulla reilussa voissa keskilämmöllä. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla.
  13. Kun perunat ovat kypsiä, lisää keittopohjaan kerma. Kiehauta ja lisää suola.
  14. Lisää keittoon lopuksi madekuutiot ja kiehauta.
  15. Annostele keitto kulhoon. Lisää päälle reilu nokare maksapaistosta. Koristele tuoreella tillillä.

Kategoriat

Ruokalaji
Kalalaji
Sesongit
Erityisruokavaliot
Vaikeusaste

Opi lisää