Kalaruoka

Madekeitto kokonaisesta mateesta & paistettua mateen maksaa

Tekoaika 1 h
Passiivinen valmistumisaika 30 min
Annokset 4
Vaikeusaste Keskitaso

Ainekset

Liemi

1 kg
Kokonainen nyljetty made
1 kpl
Sipuli
10 kpl
Maustepippuria
3 kpl
Laakerinlehtiä
n. 1 L
Vettä

Keitto

1 kg
Perunoita
1 kpl
Sipuli
6 kpl
Maustepippuria
2 kpl
Laakerinlehtiä
Suolaa
n. 1 L
Kalaliemi
Kalan lihat keitetyistä mateista
4 dl
Kermaa
1 rkl
Voita kuullottamiseen

Maksapaistos

1-2 kpl
Mateen maksa
1 kpl
Sipuli
Ripaus
Suolaa
Hyppysellinen
Mustapippuria
1 tl
Timjamia
2-3 rkl
Voita paistamiseen

Koristeluun

1 dl
Tuoretta tilliä hienonnettuna

Valmistus

Keitto kokonaisesta mateesta:
  1. Kuori perunat perunat ja sipulit. Leikkaa perunat suupala kokoisiksi kuutioiksi. Kuutioi sipuli pieniksi kuutioiksi.
  2. Leikkaa mateen maksa ja sipuli pieniksi kuutioiksi.
  3. Paloittele made noin 5 cm pitkiksi paloiksi. Leikkaa ranka poikki aina nikaman paksusta kohdasta. Laita palat kattilaan.
  4. Kuori sipuli ja leikkaa se muutamaksi lohkoksi. Lisää palat kattilaan.
  5. Kaada päälle kylmä vesi, niin että kalan palat sekä sipuli peittyvät ja nestettä on silti reilusti.
  6. Mausta liemi maustepippurilla ja laakerinlehdellä.
  7. Kuumenna liemi kiehuvaksi rauhallisesti n. 15 min ajan. Liemen pintaan alkaa nousta vaahto sekä vaaleita hiutaleita. Kuori lientä aktiivisesti niin, että liemen pinta pysyy puhtaana.
  8. Kun liemi lähestyy kiehumispistettä, kuullota keittokasviksia voissa toisessa kattilassa.
  9. Siivilöi liemi juuresten päälle. Varmista, että kasvikset peittyvät liemestä. Jos ei, lisää vettä. Nosta kalanpalat siivilästä sivuun jäähtymään.
  10. Kuumenna keittopohja kiehuvaksi ja keitä noin 12-15 min, eli kunnes perunat alkavat olla kypsiä.
  11. Kieton kiehuessa irrota mateen lihat ruodoista toiseen astiaan.
  12. Kun perunat ovat kypsiä, lisää keittopohjaan kerma. Kiehauta ja lisää suola.
  13. Lisää keittoon lopuksi vielä kalan lihat. Nosta kattila pois liedeltä ja anna hautua hetken ajan.
  14. Paista mateen maksakuutiot sekä sipuli pannulla reilussa voissa keskilämmöllä. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla.
  15. Annostele keitto kulhoon. Lisää päälle reilu nokare maksapaistosta. Koristele tuoreella tillillä.

Kategoriat

Ruokalaji
Kalalaji
Sesongit
Erityisruokavaliot
Vaikeusaste

Opi lisää