Valmistus
Hauesta on moneen ja se on liian aliarvostettu herkullinen vaalealihainen kala. Moni arastelee haukea, koska ei välttämättä osaa käsitellä sitä tai on syönyt väärin käsiteltyä ja säilytettyä kalaa. Myös ruodot ovat usealle sellainen kynnyskysymys, mutta hauesta saa kyllä ruodottoman, jos poistaa myös y-ruodon. Katso ohjevideo tästä. Moni myös paistaa hauen ruotoineen ja poistaa ne syödessä.
Itsekalastettua haukea käsitellessä on tärkeää muistaa nämä seikat: papita ja verestä heti, laita saman tien kylmään, peratessa sappi ei saa mennä rikki ja fileoidessa hauen lima ei saa jäädä fileisiin. Kylmäketju kaiken a ja o!
Tämä resepti on nopea ja yksinkertainen. Hauki paistetaan tällä kertaa ilman nahkaa (voi myös paistaa nahan kanssa, jos kala on suomustettu), kastike syntyy hetkessä ja parsat uunissa haukea paistaessa. Kesäperunat kruunaavat annoksen eli tarjoa keittiömestarin kesäperunoiden https://kalaruoka.fi/reseptit/keittiomestarin-kesaperunat/ , tai muina sesonkeina keitettyjen perunoiden kanssa.
- Perkaa ja fileoi hauki (tai käytä valmiita fileitä). Poista myös y-ruoto. Mausta suolalla (kala tarvitsee aina melko paljon suolaa) ja valkopippurilla, pyöräytä vehnäjauhoissa lautasella ja laita kylmään odottamaan.
- Pese (tai rapsi) uudet perunat laita keittymään kesäperunaohjeen mukaan (linkki yllä).
- Napsauta parsoista kuiva ja puinen pää (napsahtaa oikeasta kohtaa itsestään) tai voit myös leikata ne veitsellä. Kuori tarvittaessa paksut parsat (ohuet parsat ja suomalaiset parsat voi jättää kuorimatta). Raasta sitruunankuori. Asettele parsat uunipellille, valuta päälle oliiviöljy, mausta suolalla ja pippurilla. Paahda uunissa 225 astetta n.12 min. riippuen parsojen paksuudesta. Mausta raastetulla luomusitruunankuorella sekä oman maun mukaan sitruunamehulla.
- Valmista kastike ja laita kylmään. Sipuli hienonnetaan ihan pieneksi ja kaikki ainekset sekoitetaan keskenään. Älä sekoita liian voimakkaasti, etteivät mätipallot rikkoudu. Mätiä voi myös jättää hieman koristeluun.
- Paista haukifileitä tai paloja voissa pannulla 2-3 minuuttia kummaltakin puolen. Vältä liian kuumaa pannua, ettei voi pala.
- Kokoa kaunis annos.
(KP)