Tästä luukusta löytyy vanha klassikko uudella tvistillä! Nimittäin lasimestarin silakka. Sillistä tehtynä tämä klassikko on varmasti monelle tuttu, mutta nyt käytetäänkin suomalaista silakkafilettä ja lopputulos on vähintään yhtä hyvä, ellei parempi – ainakin hieman erilainen. Tuoreista silakkafileistä tehtynä tämä on erityisen maukas ja raikas herkku joulun kalapöytään.
Tiesitkö muuten, että silli ja silakka ovat biologisesti sama kala, mutta silakka on tavallaan vain hieman pienempi ja vähärasvaisempi versio tai alalaji Itämerellä, kun taas silliksi sanottu kala uiskentelee Atlantin puolella. Tosin tavataan niitä joskus eteläisemmällä Itämerelläkin. Periaatteessa silakkaakin saisi myydä sillin nimellä, jos sen rasvaprosentti ylittäisi 10, sillä tätä pidetään yhtenä kauppanimien ja lajin versioiden eroista.
Miten herkku syntyy?
Fileiden esisuolaus
kourallinen karkeaa merisuolaa. Nopeassa versiossa voi käyttää n. 2 rkl hienoa merisuolaa, jolloin suolausajaksi riittää puolisen tuntia.
Esiliemi
2 dl etikka + 2 dl vesi
Lasimestarin silakka
- n. 400 – 500 g
- silakkafileitä
- 2 dl
- etikkaa
- 2 dl
- sokeria
- 3 dl
- vettä
- muutamia
- maustepippureita
- 2 rkl
- fenkolinsiemeniä
- 2 rkl
- sinapinsiemeniä
- 5 oksaa
- timjamia
- muutama
- laakerinlehti

- Valmistus:
- Laita silakkafileet suolaantumaan pariksi kolmeksi tunniksi (karkeaa suolaa ja jääkaappiin)
- Kiehauta vesi ja sulata siihen sokeri. Lisää etikka ja jäähdytä tosi kylmäksi.
- Tee erillinen esiliemi, jossa on puolet etikkaa ja puolet vettä
- Huuhtele suolatut silakkafileet esiliemessä (n. minuutti)
- Valuta fileet
- Pilko sipulista ja porkkanoista haluamasi laisia – kolikkoa, siivua tms.
- Jos haluat, voit leikata fileet pitkittäin puoliksi tai kääriä fileet rullalle
- Lado sopivaan (lasi)astiaan kerroksittain silakkaa ja vihanneksia, mausteita ja timjamia
- Kaada säilöntäliemi päälle niin, että kaikki peittyy
- Laita kylmään tekeytymään. Seuraavana päivänä voi jo syödä, mutta maut tekeytyvät pari päivää helposti.
- Lasimestarin silakka säilyy helposti pari viikkoa ja alkaa olla silloin vasta maustuneimmillaan.
Voit halutessasi varioida mausteita: sopivia lisämausteita ovat mm. piparjuuri pieninä paloina tai fenkolisiivut. Hauskaa vaihtelua syntyy esimerkiksi eri värisillä porkkanoilla. Raikkautta voit lisätä vaikkapa sitruunan tai limen kuorisiivuilla.Mielenkiintoisia ja maukkaita versioita syntyy myös vaihtamalla silakka siikaan, särkeen tai haukeen. Tällöin kala fileoidaan nahattomaksi ja siitä tehdään sopivia suikaleita tai suupaloja. Pidennä silloin esisuolausta yön yli ja voit pitää kalasuikaleita esiliemessä tunnin verran.
- Lue Kalaruoka.fi:n uutiskirjeen tietosuojaseloste
- Muista osallistua myös Kalastajan Kanavan joulukalenteriin.
