Kalaruoka

Kermainen madekeitto fileistä & paistettua mateen maksaa

Tekoaika 1 h
Passiivinen valmistumisaika 30 min
Annokset 4
Vaikeusaste Keskitaso

Ainekset

Liemi

1-2 kpl
Mateen selkäruodot
1 kpl
Sipuli
n. 1 L
Vettä
n. 10 kpl
Maustepippuria
n. 3 kpl
Laakerinlehtiä

Keitto

1 kg
Perunoita
500-600 g
Madekuutioita
1 kpl
Sipuli
n. 1 L
Kalaliemi mateen ruodoista
4 dl
Kermaa
2-3 tl (maun mukaan)
Suolaa
6 kpl
Maustepippuria
2 kpl
Laakerinlehtiä
1 rkl
Voita kuullottamiseen

Maksapaistos

1-2 kpl
Mateen maksa
1 kpl
Sipulia
2-3 rkl
Voita paistamiseen
Ripaus
Suolaa
Hyppysellinen
Mustapippuria
1 tl
Timjamia

Koristeluun

1 dl
Tuoretta tilliä hienonnettuna

Valmistus

Jos kalamestari on fileoinut kalan sinulle valmiiksi, muista pyytää maksat mukaan. Voit myös oikaista ja käyttää valmista kalalientä esim. kalaliemikuutioista.

Keitto madefileestä:
  1. Kuori perunat ja sipulit. Leikkaa perunat suupalan kokoisiksi kuutioiksi.
  2. Leikkaa mateen maksa ja sipuli pieniksi kuutioiksi paistosta varten.
  3. Kuutioi mateen fileet.
  4. Varmista, että mateen päistä on poistettu kidukset. Huuhtaise ruodot kylmän veden alla ja paloittele muutama osaan kattilaan.
  5. Kuori liemen sipuli ja leikkaa se muutamaksi lohkoksi. Lisää palat kattilaan.
  6. Kaada päälle kylmää vettä niin, että ruodon palat sekä sipuli peittyvät ja nestettä on silti reilusti.
  7. Mausta liemi maustepippurilla ja laakerinlehdellä.
  8. Kuumenna lientä rauhallisesti reilulla keskilämmöllä. Liemen pintaan alkaa nousta vaahtoa sekä vaaleita hiutaleita. Kuori lientä aktiivisesti niin, että liemen pinta pysyy puhtaana.
  9. Kun liemi lähestyy kiehumispistettä, kuullota keittokasviksia voissa toisessa kattilassa.
  10. Siivilöi liemi kasvisten päälle. Varmista, että kasvikset peittyvät liemestä. Jos ei, lisää vettä.
  11. Kuumenna keittopohja kiehuvaksi ja keitä noin 12-15 min, eli kunnes perunat alkavat olla kypsiä.
  12. Paista sillä aikaa mateen maksakuutiot sekä sipuli pannulla reilussa voissa keskilämmöllä. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla.
  13. Kun perunat ovat kypsiä, lisää keittopohjaan kerma. Kiehauta ja lisää suola.
  14. Lisää keittoon lopuksi madekuutiot ja kiehauta.
  15. Annostele keitto tarjoiluastioihin. Lisää päälle reilusti maksapaistosta. Koristele tuoreella tillillä.

(Julkaistu alun perin 13.1.2022)

Kategoriat

Ruokalaji
Kalalaji
Sesongit
Erityisruokavaliot
Vaikeusaste

Opi lisää