Valmistus
Jos kalamestari on fileoinut kalan sinulle valmiiksi, muista pyytää maksat mukaan. Voit myös oikaista ja käyttää valmista kalalientä esim. kalaliemikuutioista.
- Kuori perunat ja sipulit. Leikkaa perunat suupalan kokoisiksi kuutioiksi.
- Leikkaa mateen maksa ja sipuli pieniksi kuutioiksi paistosta varten.
- Kuutioi mateen fileet.
- Varmista, että mateen päistä on poistettu kidukset. Huuhtaise ruodot kylmän veden alla ja paloittele muutama osaan kattilaan.
- Kuori liemen sipuli ja leikkaa se muutamaksi lohkoksi. Lisää palat kattilaan.
- Kaada päälle kylmää vettä niin, että ruodon palat sekä sipuli peittyvät ja nestettä on silti reilusti.
- Mausta liemi maustepippurilla ja laakerinlehdellä.
- Kuumenna lientä rauhallisesti reilulla keskilämmöllä. Liemen pintaan alkaa nousta vaahtoa sekä vaaleita hiutaleita. Kuori lientä aktiivisesti niin, että liemen pinta pysyy puhtaana.
- Kun liemi lähestyy kiehumispistettä, kuullota keittokasviksia voissa toisessa kattilassa.
- Siivilöi liemi kasvisten päälle. Varmista, että kasvikset peittyvät liemestä. Jos ei, lisää vettä.
- Kuumenna keittopohja kiehuvaksi ja keitä noin 12-15 min, eli kunnes perunat alkavat olla kypsiä.
- Paista sillä aikaa mateen maksakuutiot sekä sipuli pannulla reilussa voissa keskilämmöllä. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla.
- Kun perunat ovat kypsiä, lisää keittopohjaan kerma. Kiehauta ja lisää suola.
- Lisää keittoon lopuksi madekuutiot ja kiehauta.
- Annostele keitto tarjoiluastioihin. Lisää päälle reilusti maksapaistosta. Koristele tuoreella tillillä.
(Julkaistu alun perin 13.1.2022)