Kalaruoka

Nizzan Pizza eli Pissaladière

Tekoaika 45 min
Passiivinen valmistumisaika 20 min
Annokset 6
Vaikeusaste Keskitaso

Ainekset

Nizzan pizza eli Pissaladière

400 g
pizzapohjalevy, esim. Wewalka pizza kit
200 g (netto)
pieniä savukaloja, säilyke (kokonaisia)
4 - 5 kpl
keltasipuli
1 kpl
peruna (kiinteä/yleis)
1 - 2 dl
oliiviöljyä
1 rkl
timjamia (kuiva/tuore)
1 - 2 tl
mustapippuria (rouhittu)
2 - 3 tl
suolaa
100 g
mustia, kivettömiä oliiveja

Rapean raikas lisukesalaatti

1 kpl
omena (hapokas, esim. granny smith)
15 - 20 cm
kevätsipuli
15 cm
varsiselleri
2 dl
persilja (tai tilli) hienonnettu
2 - 3 rkl
valkoviini-/omenaviinietikka
rouhaisu
mustapippuri
hyppysellinen
suola
1 tl
sokeri

Valmistus

Pissaladière on etelä-ranskalainen klassikko. Se on pizzan kaltainen piiras, jonka täytteinä ovat alunperin sardelli (joskus anjovis), karamellisoitu sipuli ja oliivit. Nyt tehdään suomalainen versio, jossa sardelli on vaihdettu savustettuun lähivesien pikkukalaan. Voit käyttää säilykkeitä: esim. savustettua muikkua, pikkuahventa tai kilohailia. Yritä löytää sellaisia, jotka on säilötty kokonaisina. Nopeutta hommaan tuo valmis pizzataikinapohja, mutta jos leipominen on juttusi, voit toki tehdä pohjan itse. Tämä on erinomainen tarjottava illanistujaisiin, näyttävä alkuruoka vaikka pääsiäisenä tai kesäinen lounas. Kaveriksi raikkaan hapokas salaatti omenasta, kevätsipulista, varsiselleristä ja yrteistä.

Näin se käy

Siivuta sipulit ohueksi ja laita pannulle hautumaan/ruskistumaan keskilämmöllä reilussa oliiviöljyssä, kunnes kevyesti karamellisoituneet ja kypsyneet pehmeiksi, n. 15 minuuttia. Mausta jo alkuvaiheessa suolalla, mustapippurilla sekä teelusikallisella sokeria ja ruokalusikallisella voita (edistävät karamellisoitumista). Sillä välin siivuta peruna läpikuultavan ohueksi ja rullaa pizzapohja auki pellille. Muodosta pienet reunat.

Levittele valmiit sipulit pizzapohjan päälle tasaisesti ja asettele kalat sipuleiden päälle diagonaaliseen ristikkomuotoon – näin se perinteisesti tehdään. Asettele muodostuviin väleihin perunasiivu ja oliivi. Mausta kuivatulla tai tuoreella timjamilla ja rouhi päälle mustapippuria ja suolaa.

Esilämmitä uuni ja paista keskitasolla 200 – 220 asteisessa uunissa 15 – 20 minuuttia. Piiraan kypsyessä voit pyöräyttää raikkaan lisukkeen. Kuutioi omena ja varsiselleri pieniksi. Hienonna kevätsipuli ja persilja (tillikin käy). Mausta kevyesti rouhaisulla mustapippuria ja parilla hyppysellisellä suolaa sekä lorauksella valkoviini- tai omenaviinietikkaa sekä oliiviöljyä. Sekoita ja anna tekeytyä viileässä.

Anna piiraan asettua ja jäähtyä hetki huoneenlämmössä kypsennyksen jälkeen ja tarjoile lisukesalaatin kanssa. Juomana itseoikeutetusti viilennetty ranskalainen roséviini – toki mehevä valkoviini, raikas olut tai kivennäisvesi toimii myös.

Bon appetit!

Kategoriat

Ruokalaji
Kalalaji
Sesongit
Erityisruokavaliot
Vaikeusaste

Opi lisää