Kalaruoka

Voileipäkakku suomalaisesta kirjolohesta

Tekoaika 1 h 30 min
Passiivinen valmistumisaika 12 h
Annokset 18
Vaikeusaste Keskitaso

Ainekset

n.20-30 viipaletta
täysjyväpaahtoleipä
1 dl
maitoa tai kermaa

Kirjolohitäyte

200 g
lämminsavukirjolohta
200 g
kylmäsavukirjolohta
200 g
maustamatonta tuorejuustoa
150 g
ranskankermaa
2 dl
maustekurkkukuutiota
1,5 dl
ruohosipulisilppua
n.1/2 tl
mustapippuria myllystä
n. 0,5 tl, maista
suolaa
3 rkl
sitruunamehua

Kurkkupiparjuuritäyte

1 kpl
kurkku
200 g
maustamatonta tuorejuustoa
100 g
ranskankermaa
2 dl
tuoretta tilliä
4 rkl
piparjuuritahnaa
2 rkl
väkiviinaetikkaa
2-3 rkl
sokeria
1 tl
suolaa

Koristeeksi

300-400 g
ruohosipulituorejuustoa
n. 200 g
kylmäsavukirjolohta
n. 180 g
isoja katkarapuja
1 kpl
kurkku
erilaisia salaatteja
syötäviä kukkia (sarviorvokki)
tuoretta tilliä

Valmistus

Jokaisten kevään ja kesän juhlien ehdoton timantti tarjoilupöydässä on tietenkin voileipäkakku. Voileipäkakku on jälleen supertrendikäs tarjoiltava ja siitä saa näyttävän sekä herkullisen, ruokaisan suolaisen tarjottavan suhteellisen helpolla. Voileipäkakkua tehdessä on muistettava kakun kosteus sekä aika, eli tunnissa et saa valmista voileipäkakkua. Kakun täytyy antaa levätä jääkaapissa ainakin muutaman tunnin, mutta mielellään seuraavaan päivään. Kuorrutus ja koristelu tehdään juuri ennen tarjoilua.

Voileipäkakuissa luovuus on valttia. Voit muunnella täytteitä oman maun mukaan ja koristelussa saat olla taiteilija.

Ohjeet:

1. Valmista ensin täytteet
2. Kurkkutäyte: Halkaise kurkku pitkittäin, poista vetinen siemenosa lusikalla ja raasta karkeaksi raasteeksi. Valuta siivilällä ylimääräinen neste pois painellen. Hienonna tilli ja sekoita kaikki ainekset keskenään.
3. Kirjolohitäyte: Ruodi ja revi lämminsavulohi palasiksi. Leikkaa kylmäsavulohi pieniksi kuutioiksi. Silppua ruohosipuli pieneksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
4. Leikkaa ohuelti paahtoleipäviipaleista reunat pois. Asettele isoon pitkään vuokaan kerros paahtoleipää. (Leipiä voi leikata myös pienemmiksi, jotta kerrokset ovat täysiä) kostuta sutimalla maitoa tasaisesti.
5. Levitä päälle kurkkutäyte ja tee uusi leipäkerros, kostuta.
6. Levitä päälle lohitäyte ja tee uusi leipäkerros ja kostuta.
7. Voit tehdä 2-3 kerrosta riippuen vuoan koosta. Tällöin jaa täytteet niin, että ne riittävät kaikkiin väleihin.
8. Laita kelmu päälle ja laita jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi, mutta mielellään yön yli.
9. Kumoa kakku tarjoiluastialle ja levitä päälle ruohosipulituorejuusto. Päällä voi olla ihan vaan ohut kerros, reunoilla paksumpi ja kauniimpi kerros.
10. Leikkaa kurkku ohuiksi viipaleiksi (kuvassa pystyyn leikattu, mutta voi olla myös pyöreitä) ja koristele kakun reunat kurkulla.
11. Koristele kakun päällinen kylmäsavukirjolohella (ruusukkeita), salaateilla, katkaravuilla, tillillä ja syötävillä kukilla.

Kuvan kakku on tehty 1/3 reseptillä.

Vaihtoehtoisia kaloja: siika, taimen, silakka, nieriä

Kategoriat

Ruokalaji
Kalalaji
Sesongit
Erityisruokavaliot
Vaikeusaste

Opi lisää