Kalaruoka

Joulukalenterin 14. luukku: Caesar–salaatti saaristomeren ahvenista

Tässä luukussa valmistuu katkarapujen tai broilerin sijaan kotimaisista ahvenista tai kuhasta kuhasta juuri sata vuotta täyttänyt klassikko, Caesar-salaatti.

Caesar-salaatti on käytännössä kaikkien tuntema klassikko ja alunperin se sisälsi vain salaattia, kastiketta ja leipäkrutonkeja – tosin tästäkin on erilaisia tarinoita ja näkemyksiä. Myöhemmin siihen on alettu yhdistää myös kanaa tai vaikka katkarapuja. Suurin osa lähteistä on sitä mieltä, että salaatin kehitti César Cardini hotellinsa ravintolaan Tijuanassa, Meksikossa 1924. Tosin toiset tarinat kertovat, että hänen veljensä Alex olisi ollut reseptin takana, tai joku muukin, mutta kuitenkin hotelli pysyy samana. Kehittäjänä on yleensä aina ollut italialaisen taustan omaava kokki, mutta resepti on lähtöisin amerikoista, ei siis Italiasta. Ja ruokalaji nousi aikoinaan niin suureen suosioon, että alkuperäisen reseptin kastike on patentoitu 50-luvulla Yhdysvalloissa Cardinin perheen toimesta.

Caesar-salaatti, tässä ahvensuikaleista.

Nyt tehdään salaatista vähän harvinaisempi, suomalainen kalaversio. Salaatti on päivälliseen tai illalliseen sopiva herkullinen alkupala tai kevyt lounas, mutta annos tuplattuna se toimii erinomaisesti myös pääruokana. Ceasar syntyy helposti ruodottomista kuha- tai ahvenfileistä. Jos haluat tehdän helpomman, nopeamman version vaikka mökillä tai miksei muutenkin, niin hyödynnä valmista caesarkastiketta, niitä saa aivan kelvollisia kaupoista monilta valmistajilta. Tämän herkullisen salaatin voit tehdä vaihtoehtoisesti myös vaikka siiasta tai miksei hauestakin.

Perustietoja paistamisesta ja kalan perkaamisesta uusille kalankäsittelijöille
Krutongit ovat niin olennainen osa tätä ruokalajia, että paista ne huolella ja mausta hyvin – valkosipulia, suolaa ja mustapippuria. Mauttomat krutongit tekevät salaatista keskinkertaisen. Käytä reilusti öljyä, jotta saat paistamalla rapeaa, krutonkien ei ole tarkoitus olla ”paahtamalla kuivattuja”.. Jos haluat tehdä salattiin hieman erilaisen tvistin, voit paneroida kalan. Rapea kalapala sopii caesar-salaattiin erinomaisesti ja tuo hieman erilaisen makuelämyksen.

Tässä helpossa ja nopeassa reseptissä käytetään kalan valmistamiseen erittäin perinteistä valmistustapaa eli paistamista. Kala paistetaan yleensä ruodottomana fileenä. Jos kalastaa kalansa itse tai ostaa kalan mieluummin kokonaisena, kannattaa lukea vinkit kalan perkaamiseen tästä ja onnistuneeseen fileointiin tästä. Jos on ostanut kaupasta ruodollisen fileepalan, voi ruodot poistaa esimerkiksi ruotopihtien avulla ennen paistamista – tai ahven ja kuha byxaamalla. Tärkeintä kalaa paistaessa on pitää huolta oikeasta lämpötilasta; yli-kypsyessään kalafilee helposti hajoaa ja sen maku huononee, mutta joissakin tapauksissa, kuten nyt, voi kalan paistaa tarkoituksella rapeammaksi kuin yleensä.

Jos aiot valmistaa salaatin esimerkiksi alkuruuaksi tai pääruuaksi isommalle porukalle, mutta et ole aivan varma paljonko kalaa pitäisi jokaista syöjää kohtaan olla. Tämä kysymys on hyvin monen mielessä ja määriä pohtiessa on hyvä miettiä muutamia seikkoja. Tuleeko kalaa alku- vai pääruuaksi? Kuinka paljon muuta ruokaa on tarjolla kalan lisäksi esimerkiksi aterialla tai juhlapöydässä. Voit lukea lisää aiheesta tästä.

Miten se valmistetaan?

Kuhaceasar-salaatti

KALAN paistaminen

n. 500 – 700 g
2 ruodotonta kuhafilettä tai 10 ahvenfilettä suikaleina
4 rkl
öljyä
3 rkl
voita (valinnainen)
2 tl
suolaa
1/2 tl
valko- tai mustapippuria

Krutongit

1/2
patonki tai 4 paahtoleipäsiivua
2
valkosipulikynsi
1 dl
öljyä
1 rkl
voita (valinnainen)
1 tl
suolaa (ja muutama rouhaisu mustapippuria)

Salaatti

2 isoa lehteä/annos tai 5 lehteä/annos
Romaine- tai sydänsalaattia (mahdollisimman rapeaa)
8 lastua (juustohöylällä)/annos
Parmesan- tai grana padanojuustoa
3 – 4 rkl/annos
Ceasar-kastiketta
koristeluun
Ruohosipulia pilkottuna

Näin se käy:

  1. Fileoi kalat ruodottomiksi ja pilko n. 1 x 5 cm suikaleiksi
  2. Paista palat voin ja öljyn seoksessa kuumahkolla pannulla kullankeltaisiksi (jätä voi pois halutessasi, mutta se auttaa ruskistumisessa)
  3. Pidä kalat lämpimänä erillisessä astiassa (älä puhdista pannua välissä)
  4. Pilko leipä kuutioiksi ja paista uuden (voin) ja öljyn seoksessa hieman rapeaksi. Mausta valkosipulilla (lisää valkosipuli noin puolivälissä prosessia ja ota pois kun ruskistunut) ja suolalla.
  5. Pyörittele salaatinlehdet kastikkeessa ja asettele lautaselle, laita kastiketta vielä hieman koristeeksi, nostele krutongit päälle, vuole parmesania ja nostele lopuksi kalapalat päällimmäiseksi.
  6. Koristele esimerkiksi hienonnetulla ruohosipulilla tai kevätsipulilla. Tarjoile heti.

Onko sinulla jokin joulun kalaruokaresepti, joka ansaitsee tulla julkaistuksi? Lähetä meille reseptisi.

Muista osallistua myös Kalastajan Kanavan joulukalenteriin.



Lue Kalaruoka.fi:n uutiskirjeen tietosuojaseloste

Jatka lukemista