Kalaruoka

Joulukalenterin 4. luukku: AMKA Finland & kokin viinisuosituksia joulupöytään

 

Tässä luukussa maistellaan viinejä! Miten teillä valitaan joulupöytään viinit? Onko sinulla jotain vakioviiniä jouluna vai valitsetko aina uusia maisteluun? Nyt on itseasiassa erinomainen aika pohtia niin omia jouluviinejä kuin lahjoiksi ajateltujakin, sillä testiviini kannattaa ostaa itsenäisyyspäivän kunnniaksi kotiin ja koemaistaa ne herkullisten kotimaisten kalaruokien kera Presidentinlinnan juhlia katsellessa.

Miten sitten valita viini joulupöytään? Kysyimme asiaa keittiömestariltamme Roy Norrolta:

”Yritän löytää hyviä yhdistelmiä joko samankaltaisilla tai vastakohtaisilla makupareilla. Eli yksinkertaistaen makealle makeaa tai hedelmäistä, ja hapokkaalle hapokasta. Ja sitten taas etikkaiselle ja suolaiselle toimii vastakohtana joko hedelmäisyys – tai sopiva, pieni makeus. Kun tällaisista peruselementeistä aloittaa, pääsee kartalle suhteellisen pian. Ja sitten kun on kartalla, voikin alkaa rikkomaan sääntöjä ja löytämään ihan uusia yhdistelmiä.” 

Joulun kalaviinit

Valkoviini on klassinen valinta kalaruokien kanssa. Kevyet ja raikkaat valkoviinit sopivat erityisesti haudutetun kalan, äyriäisten ja kevyiden ruokien kanssa. Savustettu kala kaipaa hieman aromikkaampaa ja runsaampaa viiniä, kun taas paistettu kala nauttii hapokkaasta ja mineraalisesta viinistä. Grillatulle kalalle runsailla lisukkeilla tai kermaisilla kastikkeilla kannattaa jo valita muhkeampi ja rotevampi, ehkäpä tammikypsytetty valkoviini. 

Kuohuviini, erityisesti kuiva kuohuviini, on erinomainen valinta suolaisille ja rasvaisille kalaruoille sekä monille alku- ja cocktailpaloille. Kuohuviinin kuplat ja raikkaat hapot leikkaavat rasvaisuutta ja tasapainottavat suolaisia makuja. Hieman paahteiset ja runsaammat kuohuviinit toimivat hyvin voisten makujen ja esimerkiksi lehtitaikinoiden kanssa, joten nämäkin mainioita jouluun.

Punaviiniä pidetään yleensä liharuoan kumppanina, mutta se sopii myös tietynlaisten kalaruokien kanssa. Kalan kanssa punaviini kannattaa hieman viilentää, mutta riittää kun laitat pullon jääkaappiin puolta tuntia ennen tarjoilua. Erityisesti täyteläiset ja rasvaiset kalaruoat runsailla lisukkeilla voivat toimia hyvin kevyiden ja hedelmäisten punaviinien kanssa. Kokeile esimerkiksi tammittamattomia, hedelmäisiä Pinot Noir -viinejä tai ranskalaista, Beaujolais-alueen punaviiniä savukalojen kanssa – sattumoisin ne sopivat usein hyvin myös kevyiden tai vaaleiden liharuokien, kuten kinkun kanssa.

Kolme vaihtoehtoa

Tämä Black Tie by Pfaff on sekoiteviini useammasta rypäleestä. Viinin Riesling tuo viiniin hapokkuutta ja sitruksisia sävyjä, kun taas Pinot Gris pyöreyttä ja mausteisuutta. Rieslingin raikas hapokkuus ja hedelmäiset aromit leikkaavat savustetun kalan rasvaisuutta ja korostavat kalan makuja. Pinot Grisn pyöreys, sopiva mausteisuus ja hedelmäisyys täydentävät esim. voissa paistetun kalan makua. Tutustu: Black Tie by Pfaff

Pfaff Pinot Gris -valkoviini on Kalastajan Kanavan lempikalaviini jouluna. Viini on mainio seurusteluviini sen lisäksi, että se sopii riitelemättä varsin monen kalan kaveriksi joulupöytään. Hedelmäisyys sopii rasvaisten kalojen seuraksi ja toisaalta kevyen makea pyöreys pehmentää etikkaisia sillejä ja silakoita. Tutustu: Pfaff Pinot Gris

 

Kolmantena kalanystäville on tarjolla erikoisempi ehdotus, sillä kyse on punaviinista LAN Gran Reserva. Tämä täyteläinen, harmoninen, vivahteikas, kehittynyt viini, jossa on ryhdikkäät tanniinit sopii mm. joulun savuisten kalojen kaveriksi. LAN Gran Reserva on tammikypsytetty ja runsas, vaan silti elegantti Riojan viini. Se sopii toki myös joulupöydän kinkunkin kaveriksi, mutta varsinkin, jos joulupöydässäsi on riistaa, esimerkiksi poroa tai hirveä, niin tässä todellinen huippuviini! Eikä kannata unohtaa jouluaterian jälkeistä nautintohetkeä vaikkapa homejuustojen ja pipareiden kanssa – tämä huippuviini osuu myös silloin.

LAN Gran Reservan kaltaiset kehittyneemmät punaviinit hyötyvät ilmaamisesta eli kannattaa kaataa viini karahviin ja antaa aromien aueta vähintään puoli tuntia tai helposti kauemminkin.

Päädyt sitten mihin tahansa, muista kuitenkin tärkein sääntö: Etsi yhdistelmiä, joista itse pidät. Kukaan ei voi sanoa, että pitämäsi viinin ja ruoan yhdistelmä ei olisi oikea ja paras sinulle, sillä oma makusi ratkaisee. Kannattaa kokeilla siis rohkeasti erilaisia viinejä ja ruokia ja löytää ne omat suosikit. Makuasioista voi ja kannattaa kiistellä, sillä maku on jokaisen oma, ainutlaatuinen kokemus.

Jos haluat tutustua tarkemmin viinin valintaan, lue aiemmin julkastu artikkeli aiheesta.

AMKA Oy/Ab on vuonna 2002 perustettu viinien ja muiden alkoholijuomien maahantuoja Suomessa. Yritys kuuluu Pohjoismaiseen AMKA -ryhmään ja on myös osa AMKA Nordic -yksikköä. Edustamme useita tunnettuja ja mielenkiintoisia tuotemerkkejä Suomessa.

Otathan seurantaan Kalaruoka.fiin sometilit Facebookissa, Instagramissa, Tiktokissa sekä YouTubessa ja toki www.kalaruoka.fi -nettialustan sekä samoin myös joulukalenterin luukun tarjoajan sometilit.

Kerro miten sinä valitset jouluviinin?

Jatka lukemista