Valmistus
- Kiehauta suolattu vesi suuressa kattilassa tai kasarissa.
- Laita seläkkeet veteen ja anna hautua kaksi minuuttia.
- Kaade keitinvesi pois ja anna kalojen jäähtyä hieman. Vedä filee (syyt) varovasti erilleen pitkittäissunnassa. Näin näet ruodot, jotka voidaan helposti vetää pois lihasta.
- Pyöräytä ruodottomat seläkkeet tattarijauhoissa
- Paista öljyssä kuumalla pannulla, jotta fileisiin saadaan kaunis väri ja rapea pinta.
- Lisää suola paistettujen kalojen päälle
- Tarjoile heti, paistettujen perunoiden, sitruunaviipaleen sekä piparjuurisen kalakastikkeen tai perinteisen kylmän kastikkeen kanssa.
Seläkkeeksi kutsutaan kalafileen paksua selkäosaa. Kun fileestä halutaan leikata erikseen seläke, trimmataan siitä pois ohut vatsaosa, kaventuva pyrstöosa sekä pieni pala niskasta. Näin jäljelle jää tasapaksu ja tankomainen seläke. Pieniä kaloja käytettäessä seläkkeet voi kypsentää kokonaisina, mutta suurempien kalojen seläkkeistä voi leikata pienempiä palasia, kuten annospaloja.