Kalaruoka

Stadin Silakkamarkkinat 2025

Stadin Silakkamarkkinat 2025 – merellinen syystapahtuma jo vuodesta 1743

Stadin Silakkamarkkinat valtasivat Helsingin Kauppatorin jälleen sunnuntaina 5. lokakuuta. Perinteinen tapahtuma toi keskelle kaupunkia 10 kalastaja-alusta, kolme perinnepurjelaivaa sekä noin 40 kalastajan ja ruokatoimijan käsityönä valmistamat kalatuotteet ja muut saaristolaisherkut. Markkinat käynnistyvät perinteisesti lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina, jolloin ohjelmassa on pormestarin avajaispuhe, kellonsoitto ja parhaiden silakkatuotteiden palkitseminen, aivan kuten tänäkin vuonna. Markkinat ovat Helsingin syyskauden virallinen avaaja, joka tarjoaa tuoreita meren makuja ja ainutlaatuista tunnelmaa.

Silakkamarkkinoiden historia ulottuu aina vuoteen 1743 asti, tehden niistä yhden Suomen vanhimmista yleisötapahtumista. Alun perin markkinat olivat puhtaasti silakan myyntiin kaupunkilaisille keskittynyt tapahtuma, mutta vuosisatojen kuluessa ne ovat muuttuneet monipuoliseksi kulttuuritapahtumaksi. Nykyään markkinat yhdistävät saaristolaisperinteen ja modernin ruokakulttuurin, säilyttäen samalla alkuperäisen tarkoituksen tukea kalastajien elinkeinoa. Silakkamarkkinat on elävä pala Helsingin merellistä ja kaupallista historiaa.

Mitkä silakkamarkkinat ja miksi niitä järjestetään?

Stadin Silakkamarkkinat on vuosittain järjestettävä, viikon kestävä merellinen yleisötapahtuma. Ne järjestetään Kauppatorilla Helsingin Eteläsatamassa. Tapahtuma kokoaa yhteen kalastajia ympäri Suomea, erityisesti rannikko- ja saaristoalueilta. Tänä vuonna kalastajien aluksia oli Kotkasta Merikarvialle. Markkinoiden päätarkoitus on tukea ammattikalastajien toimeentuloa ja tarjota kaupunkilaisille mahdollisuus hankkia kalatuotteita suoraan tuottajilta. Samalla Silakkamarkkinat vaalii merellisiä perinteitä ja tuo saaristolaista tunnelmaa ja herkkuja keskelle Helsinkiä.

Tänäkin vuonna markkinoilla on tarjolla laaja valikoima kotimaisia kala- ja saaristolaistuotteita. Myyntipisteillä voi nauttia paikan päällä tai ostaa mukaan esimerkiksi erilaisia silakka-, särkikala- ja kilohailituotteita, kalakeittoja, tuoreeltaan savustettua ja loimutettua kalaa, nahkiaisia ja vaikka pöhkösiä tai vohveleita. Kotiin vietäväksi valikoimissa on kymmeniä ja taas kymmeniä erilaisia maustekaloja, kalapihvejä, -mousseja ja skagen -tyyppisiä salaatteja. Lisäksi myynnissä on muita saaristolaisherkkuja, tyrni-, omena- ja hunajatuotteita, piirakoita, munkkeja ja saaristolaisleipiä. Joillakin myyjillä on tarjolla myös tuoretta silakkaa – toki sää- ja saalisvarauksin.

Joka vuosi valitaan parhaat silakkatuotteet, ketkä voittivat tänä vuonna?

Stadin Silakkamarkkinoiden avajaispäivänä kokoontunut ruoka- ja kaupunkikulttuurin asiantuntijoista koostuva silakkaraati palkitsi perinteiseen tapaan markkinoiden parhaat silakkatuotteet kahdessa kategoriassa: Vuoden Maustekala ja Silakkayllätys. Raati arvioi tuotteita sokkona maun, ulkonäön, tuoksun ja koostumuksen perusteella.

Vuoden maustekala- ja silakkayllätyssarjojen voittajat yhteispotretissa Valborgin kannella.

Vuonna 2025 Taivassalolaiset Pirjo ja Reima Salonen saivat upean tuplavoiton vieden pääpalkinnot molemmissa sarjoissa.

  • Silakkayllätys-sarjan voittajaksi julistettiin Pirjo ja Reima Salosen tillisilakka. Raadin vakuutti tuotteen perinteinen ja kaunis presentaatio sekä ihanan tillinen maku. Sarjan toiselle sijalle sijoittui Kasalan kahvila-ravintolan chilisilakka ja kolmannelle taivassalolaisen Liisa Vainion sitruunavalkosipulisilakka.
  • Vuoden perinteinen maustekala -sarjan pääpalkinnon voitti niin ikään Pirjo ja Reima Salonen. Raati ihastui erityisesti tuotteen moniulotteisuuteen, suolan ja makeuden tasapainoon sekä hyvään koostumukseen. Toiselle sijalle sijoittui Hannu Hellsten Pyhtäältä ja kolmannelle kotkalainen Sami Antikainen.
Mitä muuta silakkamarkkinoilla on?

Silakkamarkkinat on paljon muutakin kuin vain ”kalakauppa kauppatorilla”; ne ovat kokonaisvaltainen merellinen markkinatapahtuma. Markkinat tuo Kauppatorin rantaan upeita perinnepurjelaivoja, kuten Valborg, Vivan ja Albanus. Alukset tarjoilevat tervantuoksuisissa tiloissaan myös paikan päällä syötäviä kalaruokia ja juomia. Kannattaa ehdottomasti piipahtaa tutkimassa perinnelaivojen tarjonta ja tunnelma.

Markkinat panostaa vahvasti lähiruokaan ja pientuottajiin. Kauppatorille saapuu kymmeniä kalastajia ja saaristolaisherkkujen toimijoita ympäri Suomea, joiden tuotteet edustavat aitoa suomalaista saaristo- ja rannikkoperinnettä. Tapahtuma korostaa myös merellistä Helsinkiä. Kauppatorin sijainti Eteläsatamassa, meriliikenteen ja meren äärellä muistuttaa kaupungin historiallisesta yhteydestä mereen ja saaristoon. Markkinoilla on myös erilaista ohjelmaa, kuten lapsille suunnattu Silakkasuunnistus. Ohjelma vaihtelee vuosittain.

Miksi meidän tulisi syödä enemmän silakkaa, särkikalaa ja kotimaista kalaa yleensäkin?

Stadin Silakkamarkkinoiden ytimessä on kotimaisen kalan, erityisesti silakan ja särkikalojen, kulutuksen edistäminen. Silakka on paitsi perinteinen suomalainen ruoka, myös ekologisesti kestävä valinta. Itämeren silakkakannat ovat yleisesti ottaen jälleen vahvoja. Markkinat nostaa esiin myös vastuulliset särkikalat ja pyrkii edistämään niiden kulutusta. Särkikalojen kalastus poistaa Itämerestä ravinteita, edistää Itämeren tilaa ja tekee niistä erinomaisen kestävän valinnan. Mutta toki olennaisinta on, että ne ovat herkullista ja monipuolista ruokaa.

Yleisemmin kotimaisen kalan syöminen tukee suomalaista kalastuselinkeinoa ja lyhentää ruoan kuljetusmatkoja, edistäen näin lähiruokaa ja kestäviä valintoja. Kotimainen kala on paitsi tuoretta ja maukasta, myös terveellistä sisältäen runsaasti D-vitamiinia ja omega-3-rasvahappoja. Tapahtuma nostaa esiin vastuullisuutta ja kestäviä valintoja Itämeren puolesta.

Seuraavan kerran Stadin Silakkamarkkinoita vietetään jälleen Helsingin Kauppatorilla lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna 2026.

Silakkamarkkinat ovat käynnissä vielä lauantaihin 11.10. asti. Arkisin markkinat ovat avoinna klo 9 – 19 ja lauantaina klo 9 – 16. Kannattaa, todellakin, käydä kannattamassa kotimaisia kalastajia ja saariston pientuottajia.

(RN)

Jatka lukemista