Mätidippi – kalaherkku, joka viimeistelee joulun (tai uuden vuoden)
Poimi tästä vielä viime hetken resepti, joka syntyy erittäin helposti ja nopeasti! Sosiaalisen median joitakin vuosia sitten myrskyn lailla valloittaneen mätidipin pyöräytät vaikka vieraiden jo istuessa pöydässä.
Yleensä mätidippiä näkee tehtävän kirjolohen tai lohen mädistä, mutta me kannustamme käyttämään myös suomalaisten villikalojen mätiä: muikun, siian, hauen ja vaikkapa mateen mäti käyvät tähän mainiosti ja jos sinulla on mahdollisuus saada tai peräti omasta pakkasestasi löytyy särjen mätiä, niin eikun kokeiluun.
Tarvitset:
- n. 100 – 150 g mätiä (sulata yön yli jääkaapissa)
- n. 200 g creme fraiché
- 1 punasipuli (dippiin ja koristeluun)
- muutama tillinoksa (dippiin ja koristeluun)
- 1 lime (kuoret raastettuna)
- suolaa ja mustapippuria
Sipseiksi kannattaa valita ns. maustamattomia perunalastuja, sillä dipissä on jo makuja reilusti – ja itse mädinkin kannattaa antaa maistua. Kokeile myös ruissipsejä.
Alla kirjoitetut ohjeet mätidipille, mutta tästä pääset myös Facebookin ja/tai Instagramin reseptivideoomme: Facebook I Instagram
Näin se käy:
- hienonna punasipuli pieneksi ja jaa kahteen osaan, laita mäti hetkeksi valumaan/kuivumaan
- pikamarinoi puolet sipulista tilkalla vaaleaa viinietikkaa tai riisiviinietikkaa ja kiillota öljyllä, mausta hyppysellisellä suolaa
- hienonna tilli
- yhdistä creme fraiché, hienonnettu marinoimaton punasipuli ja hienonnettu tilli ja sekoita
- raasta limen kuori mukaan
- lisää mukaan n. 3/4-osaa mädistä ja kääntele sekaan varovasti, ettet riko mädin rakennetta
- mausta parilla rouhaisulla mustapippuria myllystä ja tarvittaessa suolalla (riippuu mädin laadusta ja suolaisuudesta)
- jos haluat rakenteesta hieman ohuemman, voit puristaa mukaan vähän myös limen mehua
- siirrä tarjoiluastiaan ja koristele mätinokareilla ja tillinoksien kärjillä sekä marinoidulla punasipulilla (voit raastaa myös hieman limen kuorta koristeeksi)
- nauti heti ystävien seurassa alkupalana tai myöhäisenä suolapalana – oheen juhlien yhteydessä ehdottomasti näpäkkä kuohuviini

Onko sinulla jokin joulun kalaruokaresepti, joka ansaitsee tulla julkaistuksi? Lähetä meille reseptisi.
Muista osallistua myös Kalastajan Kanavan joulukalenteriin.