Kalaruoka

Kesällä syödään monipuolisesti kalaa

Kalapöytä kuuluu valmistujaisiin

Kalat ovat kiinteä osa suomalaista juhlaruokakulttuuria eivätkä alkukesän valmistujaiset tee siinä poikkeusta. Valmistujaisjuhliin vieraita varten rakennetaan noutopöytä, jonka osana usein on kalapöytä.

Kalapöytä noudattaa usein tuttua kaavaa – tarjolla on graavikaloja, kylmäsavustettuja kaloja sekä lämminsavustettua kalaa. Nämä ovat yleensä myös suosituimpia tuotteita vieraiden keskuudessa. Kaloista voi myös valmiiksi valmistaa erilaisia cocktail-paloja, kuten kylmäsavulohirieskarullia tai saaristolaisleivästä ja graavikalasta kehiteltyjä kalaleipäsiä. Suureen suosioon noussut ceviche voisi tuoda raikkaan keväisen vivahteen noutopöytään. Touko-kesäkuun vaihteessa luonnonkaloja, kuten kuhaa, ahventa ja siikaa on hyvin saatavilla.

Katso kalavoileipäkakun ohje. Täältä saat helpon ceviche-reseptin ahvenesta sekä myös saaristolaisleivän reseptin.

Kesän juhlat kruunaa kalaherkut

Kesällä vietetään paljon juhlia. Valmistujaisten jälkeen on rippijuhlia, ristiäisiä, häitä, kesäjuhlia ja niin edespäin. Kesän juhlissa kalalla on lähes aina tärkeä rooli. Kesän juhlissä käytetään paljon samoja herkkuja kuin joulunakin: sillejä, graavikaloja ja savukaloja. Ehkä kesällä useammin päätyy juhlaruokapöytään itsepyydettyä kalaa kuin taas jouluna. Häissä ja ristiäisissä usein tarjoillaan voileipäkakkua ja myös helposti syötäviä coctail-paloja kalasta. Osa juhlii pääruuan kera ja varsinkin isommalle väelle kalakeitto on varsin helppo, maukas ja kätevä toteuttaa säästä riippumatta.

Kesän juhlissa yksi tärkeä asia muistaa on kalan säilyvyys. Kalavoileipäkakku rapuineen, majoneeseineen sekä ahvenceviche eivät säily 24 asteen helteessä ruokapöydässä edes tuntia syömäkuntoisena. Erilaiset kylmälevyt voileipäkakun alla, jäähileastiat kala-astioiden alla ovat käteviä ratkaisuja noutopöytään, mutta ne on syytä suunnitella ennalta. Toiseksi kalaa ei kannata ottaa pöytään yhtään enempää, kuin on välttämätöntä kerralla eli kalatarjoilut kannattaa jakaa noutopöydässäkin pieniin eriin siten, että tarjoilupöytää täydennetään aina kun edellinen on syöty loppuun. Myös kalaruokien ottimia on syytä pestä kunnolla välillä tai vaihtaa täysin puhtaisiin.

Arjen kesäiset kalaruuat

Kesällä moni kalastaa itse omat ruokakalansa. Eri kalojen kalastukseen ja kalastusmuotoihin löydät vinkkejä Kalastajan Kanavalta. Mitä kalaa sitten kannattaa kesällä syödä?

Kotimaan yleisimmin kalastettavat kalat ahven, kuha ja hauki kaikki ovat varsin hyviä ruokakaloja keskikesän jälkeen, kun niiden kudusta alkaa olla hetki mennyt ja ne ovat saaneet kasvatettua takaisin hieman massaansa. Ahven ja kuha ovat erityisesti helppoja tehdä vaan fileoimalla ja paistamalla pannulla uusien perunoiden tai salaatin kera. Hauki soveltuu mm. erilaisten paneroitujen herkkujen tekoon. Yhä useampi myös savustaa varsinkin kuhaa ja ahventa omassa savupöntössään kesällä. Kalan kaveriksi kesällä sopivat erilaiset kylmät kastikkeet.

Muikku on kesäkala, sitä kannattaa hankkia ammattikalastajilta tai kaupasta. Muikusta syntyy niin muikkukukkoa, paistettuja muikkuja kuin vaikka savustuksen kautta savumuikkukeittoa. Samoin siikaa saa hankittua monin paikoin kesällä ja monella savusiika kuuluukin keskikesän juhlaan. Muikun ja siian osalta ei kannata unohtaa halsteria ja nuotiota. Nuotiolla syntyy herkullista syötävää kalasta monella tavalla.

Särkikalat eivät ole niin maukkaita kesällä kuin talvella ellei niitä satu saamaan kirkkaista vesistöistä. Mm. savulahna tai savusäynävä ovat varsin herkullista syötävää. Helppona kesäkalana kannattaa muistaa kuitenkin särkikalasta tehdyt valmissäilykkeet. Kesäisen tonnikalasalaatin sijaan tekeekin särkikalasalaatin.

Kesällä voi toki myös syödä kotimaista kasvatettua kirjolohta tai itsepyydettyä merilohta tai taimenta. Lohen ja taimenen pyytämisessä on syytä kuitenkin pitää huoli, ettei ota alamittaista tai väärää kalaa esim. rasvaevällistä rauhoitettua kalaa, sillä niiden pyytämisestä saa kalliin sakon perään (jopa 7 500 euroa). Lohikaloista saa nopean arkiruuan kesällä lämminsavustamalla tai grillaamalla. Illanistujaisiin lohikala sopii loimutettavaksi tulen äärellä.

Opi lisää