Suomen Vastuullisin Tuote 2025 -kilpailun Ruoka & Juoma kategoriassa voiton vei kotimainen kalatuote. Suomalaisia särkikaloja ja kirjolohenjalostuksen sivuvirtoja hyödyntävät Norron Kalawurstit pokkasi palkinnon 27.11. gaalassa. Tänä vuonna finaaliehdokkaiden valinnassa kiinnitettiin erityisesti huomiota kiertotalouteen, jätteen vähentämiseen sekä työllistävään vaikutukseen. Ruoka & Juoma -kategorian valitsijat painottivat lisäksi kotimaisen elintarviketuotannon luomaan ruokaturvaan sekä hävikkiä parantaviin elintarviketeollisuuden prosesseihin.
Makkara kotivesiltä: suomalaista luonnonkalaa ja kirjolohenjalostuksen sivuvirtaa
Kalawursti on vaihtoehto perinteisille makkaroille ja luo kokonaan uuden kategorian lihasta tehtyjen makkaroiden ja kasvismakkaroiden väliin. Särkikalojen kalastus vähentää merkittävästi Suomen luonnonvesien rehevöitymistä ja antaa suomalaisille kalastajille mahdollisuuden hyötyä perinteisesti roskakalana ajateltujen kalojen nostamisesta myös ihmisravinnoksi. Ja kotimaisen kirjolohen jalostuksen, fileoinnin ja muun käsittelyn, yhteydessä syntyvät laadukkaat sivuvirrat on saatu kokonaan käyttöön. Tuote on hyvä ja helppo vaihtoehto ja lisä kotimaisesta kalasta tehtyjen tuotteiden tarjontaan.
“Voitto merkitsee paljon!” kertoo Norron Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Roy Norro. “Se on tunnustus siitä työstä, jota on tehty jo kauan ja muistutus siitä, miksi tätä työtä suomalaisen kalankäytön puolesta tehdään. Voitto on samalla viesti elintarvikealalle ja kuluttajille siitä, mihin suuntaan pitäisi mennä. Emme voi ikuisesti jatkaa käytännössä merien ryöstämistä, kuten viime vuosikymmenet on tehty – asioiden ja asenteiden on pakko muuttua tai vastassa on ruokajärjestelmän suhteen todella ikäviä ratkaisuja.”
Kalawurstit valmistetaan Ahvenanmaalla, PNM-Chipstersin tehtaalla 100 %:sti kotimaisesta kalasta.
Tutustu saman valmistajan Kalatassuista tehtyihin herkkuvoileipiin.
Suomen vastuullisin tuote -kilpailu
Suomen vastuullisin tuote -kilpailun järjestää suomalainen vastuullisuusteknologiayritys Infine kumppaninaan JCDecaux. Kilpailun tavoitteena on nostaa parrasvaloihin kestävää elämäntapaa tukevia tuotteita ja palveluita. Kilpailu kirittää ja tukee valmistajia vastuullisempien tuotteiden ja valmistusmenetelmien kehittämisessä. Kilpailun finalistit ja voittajat valitsee riippumaton Vastuullisuuspaneeli, ja kilpailuun kuuluu myös yleisöäänestyskategoria.
Suomen vastuullisin tuote on arvioitu tarkastelemalla kokonaisvaltaisesti tuotteen vastuullisuusominaisuuksia. Arvioinnissa on otettu huomioon muun muassa ilmastonmuutos, ympäristöjalanjälki, ihmisoikeudet, työntekijöiden oikeudet, kotimaisuusaste ja lähituotanto sekä liiketoimintaetiikka. Lisäksi vastuullisuutta tarkastellaan suhteessa markkinoilla olevaan tuotetarjontaan.
Viime vuonna kilpailun voitti hävikkivihanneksista valmistettu Hyvis -keitto ja vuonna 2023 Järki Särki.
https://www.ostavastuullisesti.fi/