Kalaruoka

Itämeri puhtaammaksi kalaa syömällä!

Tiesitkö, että kalaa syömällä voit poistaa Itämerestä ravinteita? Kyllä! Itämeri on rehevöitymässä, ja sinä voit yksinkertaisella keinolla parantaa Itämeren kuntoa. Ylen artikkelin mukaan syömällä kerran viikossa silakkaa poistat Itämerestä saman verran ravinteita, mitä sinne pöntön kautta päästelet. Yle myös haastaa kaikki suomalaiset syömään silakkaa! Jos kaikki suomalaiset osallistuisivat silakkahaasteesen, eli söisivät kerran viikossa silakkaa, puhdistaisi se Itämerestä 22 880 000 ämpärillistä levää!

Itämeren rehevöitymistä aiheuttavia ravinteita, typpeä ja fosforia valuu mereen jätevesistämme. Ihminen tuottaa keskimäärin vuorokaudessa 2,2 g fosforia omaan WC-pönttöönsä. Kun jätteet menevät jätevedenpuhdistamoon, se puhdistuu melko tehokkaasti, keskimäärin 95% fosforista. Puhdistuksen jälkeenkin Itämereen päätyy keskimäärin 40 grammaa fosforia vuodessa asukasta kohden.

Nämä päästöt on kuitenkin melko helppo neutralisoida syömällä kalaa! Syömällä silakkaa kerran viikossa, niin vuodessa Itämerestä poistuu fosforia 42 g. Tämä perustuu siihen, että silakka-annos, 200 g, sisältää 0,8 grammaa fosforia. Vielä parempia päästöjen netralisoijia ovat särkikalat, sillä niihin sitoutuu fosforia silakkaakin enemmän.

Lähde: Yle

Kategoria: Uutiset

Lisätty 28.9.2020

Jatka lukemista