Kalaruoka

Vesileppis luopuu tonnikalasta ensimmäisenä matkailukeskuksena – järvikalaa tilalle

Leppävirralla sijaitseva Sport & Spa Hotel Vesileppis uutisoi, että se korvaa tonnikalan kokonaan suomalaisella järvikalalla. Kyseessä on ensimmäinen suomalainen matkailukeskus, joka on ilmoittanut luopuvansa ylikalastetun tonnikalan käytöstä.

Päätös luopua yhdestä suomalaisten eniten suosimasta säilykekalasta syntyi Sport & Spa Hotel Vesileppiksessä vuoden 2020 aikana, kun Pielisen Kalajalosteen luonnonkala-säilyke tuli markkinoille.

Hotellin johtaja Kimmo Rossi: ”Maistettuani kesällä tuotetta tuli heti mieleen, että sillä voisi korvata tonnikalan. Kun on olemassa kotimainen, kestävästi tuotettu vaihtoehto, on pakko kysyä, miksi käyttäisimme ennemmin tonnikalaa.” Rossin mukaan päätöksellä halutaan vaikuttaa kuluttajiin laajemminkin ja jatkaa: ”Järvikalaa pitäisi ehdottomasti käyttää enemmän, koska se on todella hyvää ja sillä on positiivisia ympäristövaikutuksia.”

Isoilla toimijoilla on Rossin mielestä paremmat mahdollisuudet vaikuttaa kulutustottumuksiin kuin vaikkapa yksittäisellä ravintolalla. Siksi hän toivookin, että esimerkki innostaisi myös muita ravintoloita ja hotelleja kokeilemaan kotimaista vaihtoehtoa tonnikalalle. ”Luonnonkalaa saataisiin toivottavasti sen jälkeen suurtalouspakkauksissa, kun ne nyt tulevat meillekin kuluttajapakkauksissa”, Rossi nauraa.

Pielisen Kala kumppanina

Vesileppiksessä käytetyt kalasäilykkeet tulevat nyt Atlantin sijaan naapurimaakunnasta Pohjois-Karjalasta. Yhteistyökumppaniksi valikoitui nurmeslainen Pielisen Kala, joka on Suomen suurin kotimaisten luonnonkalasäilykkeiden tuottaja. Päätös vaikuttaa Vesileppikselle ainakin hetkellistä lovea katteeseen, sillä kotimaisen luonnonkalan kilohinta on toistaiseksi korkeampi kuin tonnikalan. Tämä ei kuitenkaan vaikuta tuotteiden keskihintaan.

Pielisen Kalan Luonnonkala-säilyke sisältää lahnaa, säynettä ja pasuria tonnikalamaisessa muodossa. Alla muutama resepti, joihin kyseistä kalasäilykettä voi käyttää.

Kategoria: Uutiset

Lisätty 30.9.2020

Jatka lukemista