Kalaruoka

Joulukalenterin 17. luukku: Joulukalojen laittajan muistilista

Joulukalenterin 17. luukku ja tontut pyörivät nurkissa ja ruuhkaa ikkunan takana. Kalapöydän laittajan h-hetki lähestyy! Osa joulun kalaruuista kannattaa tehdä juuri hetkessä, a la minute, mutta osa kannattaa tehdä viimeistään nyt tai loppuviikon aikana valmiiksi, jotta ne ovat juuri parhaimmillaan tai valmistuvat aatoksi.

Miten paljon varata kalaa joulupöytään?

Määriä pohtiessa on hyvä miettiä muutamia seikkoja. Tuleeko kalaa alku- vai pääruuaksi? Onko raaka-aineena kokonainen kala vai puhdas filee? Kuinka paljon muuta ruokaa on tarjolla kalan lisäksi? Tarjoillaanko kaikki kerralla vai osissa? Pieni vai suuri tilaisuus ja minkä ikäisiä syöjiä? Onko kyseessä pitopöytä, buffet vai lautastarjoilu? Mikäli joulun kalat tarjoillaan samassa yhteydessä, kuin kaikki muukin ruoka, niin niitä menee selvästi vähemmän. Mikäli alkupalat ja kalat katetaan pöytään ensin erikseen, niin menekki on suurempi. Tällöin tosin kannattaa varautua siihen, että lämpimiä ja pääruokia menee vastaavasti vähemmän.

Harkitse myös annostarjoiltavia kala-alkupaloja. Tällöin menekki on helppo laskea.

Kala on erinomainen alkuruoka ja sitä tarjotaankin usein kylmänä alkuruokana. Kylmä kalapöytä kuuluu noutopöytien vakiokalustoon. Tällöin tarjolla on usein esimerkiksi savustettua tai graavattua kalaa. Myös mäti ja esimerkiksi kylmäsavukalasta valmistettu tartar voivat olla vaihtoehtoina. Graavikalaa on hyvä varata 50–100 g syöjää kohden. Savukalafileetä voi alkuruualle varata 100 g per syöjä – kokonaista savukalaa 150 g. Tämä on lähellä totuutta, mikäli eri laatuja on yksi tai kaksi ja pääruoka on erikseen.

Jos kalapöydässä on laaja valikoima, esim. kolmea tai useampaa eri laatua, voi laskennallinen 50 g riittää hyvin per syöjä. Mätiä, tartareja sekä rapuherkkuja riittää pari ruokalusikallista eli 40-50 g syöjää kohden. Jos kalalajeja on siis tarjolla useampia, määrät kannattaa pitää pienempinä. Kaikki eivät kuitenkaan maista kaikkia vaihtoehtoja.

Kun kalasta tehdään pääruoka aterian ainoana osana, on filekalan sopiva määrä annosta kohden on noin 150 g. Jos pääruokana tarjoillaan kokonaista kalaa, sitä on hyvä varata 250 g syöjää kohden. Riittävä määrä savukalaa pääruualla on 150 g.

Tee nämä kalat nyt tai viimeistään viikonloppuna

Erilaiset marinoidut ja kylmäsavustetut kalat paranevat tekeytyessään, joten nyt on näiden aika. Kylmäsavukala kannattaa aina vakumoida valmistuksen jälkeen, jotta maut kerkeävät tasaantua ja syventyä. Silakan ja siian saanti kaupasta voi olla myös parempaa viikkoa ennen joulua, kuin aivan aattoa edeltävinä päivinä.

  • marinoidut silakat ja sillit etikka- ja mausteliemiin
  • kylmäsavukalat
  • saaristolaisleipä

Kylmäsavukalan maut tasaantuvat ja syvenevät, kun se saa levätä vakuumissa jääkaapissa pari päivää.

Saaristolaisleipä tekeytyy paremmaksi pari päivää. Nappaa tästä hyvä resepti!


Nyt kalat viimeistään mausteliemiin! Kokeile myös rohkeampia makuyhdistelmiä kalan kanssa, esimerkiksi chiliä.

Tee nämä 21.-22. päivä

Lämminsavustetut kalat voi tehdä päivä kaksi ennen tarjoilua. Toisilla on myös traditio savustaa kalat jouluaamuna pöytään. Maito- tai majoneesipohjaiset kastikkeet kaloille ovat yleensä parhaimmillaan pari päivää. Ne kannattaa tehdä pari päivää ennen aattoa, jolloin ne ovat huipussaan aattona ja joulupäivänä. Näin esim. silli- tai villikaviaarin voi pyöräyttää jääkaappiin maustumaan päivä kaksi ennen aattoa.

    • lämminsavukalat
    • maustetut silakat ja sillit maito- tai majoneesipohjaisiin kastikkeisiin
    • graavikalat
    • herkut, tahnat ja ”kaviaarit”
    • ota mäti sulamaan hitaasti jääkaappiin


    Kuvassa omenasillikaviaari.


     

    Tee nämä aattona

    Aattoon kannattaa jättää enää kalojen leikkaaminen tarjoiluastioille ja cevichen sekä crudon teko. Niidenkin osalta voit tehdä valmistelut ennalta eli pilkkoa kasvikset valmiiksi ja crudon pikkelöidyt kasvikset laittaa tekeytymään edellisinä päivinä. Muista, ettei kalaa kannata laittaa aina kaikkea esille vaan ainoastaan sen verran, kun oletat sitä syötävän. Näin kala pysyy herkullisena koko joulun ja kukaan ei saa vatsanpuruja pitkään pöydällä olleesta graavikalasta.

    Lue keittiömestarin joulun tarjoiluvinkit tästä.

    Onko sinulla jokin joulun kalaruokaresepti, joka ansaitsee tulla julkaistuksi? Lähetä meille reseptisi.

    Muista osallistua myös Kalastajan Kanavan joulukalenteriin.

     

Jatka lukemista