Kalaruoka

Silakat pulskistuneet

Silakan tilanne parantunut

Prokala ry uutisoi haastatelleensa Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Jari Raitaniemeä silakan voinnista. Raitaniemi ynnäsi, että Pohjanlahdessa elelee vajaa 200 miljardia vähintään yksivuotiasta silakkaa, joten kalan uhanalaisuudesta ei ole pelkoa. Luonnonvarakeskus (Luke) selvittää vuosittain Arandan tutkimusmatkalla silakkakantojen tilaa.

Luken Raitaniemi oli mukana viime syksynä Itämerelle suuntautuneella Arandan tutkimusmatkalla ja matkan aikana tehdyt koetroolaukset ja näytekalat kaupallisesta silakkasaaliista kertovat silakoiden palautuneen laihoista vuosista normaalikuntoon, jopa pulskiksi.

Tutkimuksessa koetroolattiin silakkaa ja tuloksena oli troolin vetotuntia kohden selvästi parempi saanti kuin kahtena aiempana vuonna. Silakoiden laihuus kahtena edellisenä vuonna ei näytä juuri heikentäneen silakan lisääntymistä. Tutkija kiittelee suunnan olevan nyt oikea: ”Vaikka silakat ovat taas lihavia, viime syksynä isojen silakoiden osuus kannassa oli vielä pieni. Nuorten kasvua tilalle seurataan.” Raitaniemen mukaan ihanteellista olisi, ettei ravintokilpailu rajoittaisi kasvua ja kaikkia kokoluokkia löytyisi kalakannasta.

Silakan kalastus sallittiin

Euroopan komissio esitti elokuussa Pohjanlahden ja Itämeren silakalle täyttä kalastuskieltoa vuodelle 2024. EU:n neuvosto kuitenkin päätti noudattaa Kansainvälisen merentutkimusneuvoston (ICES) neuvoa , jonka mukaan silakan kalastus voi jatkua tuntuvasti pienennettyjen kalastuskiintiöiden puitteissa. Rajoituksilla rauhoitetaan silakan kevätkutua. Silakan kiintiö pieneni Pohjanlahdella 31 % ja Suomenlahdella jopa 43 %. Lue aiheesta enemmän.

Raitaniemen mukaan silakka on yleensä hidaskasvuinen kala, joten pienennettyjen kiintiöiden tavoite on mahdollistaa isojen silakka-kokoluokkien kasvu. Tutkija sanoo asiaan vaikutavan paitsi silakoiden määrä ja kannan kokorakenne, myös ravinto. Silakoiden kasvulle tärkeää on niiden ravintona käyttämien, äyriäisiin kuuluvien massiaisten määrän vaihtelu. Erityisen hyvänä massiaisvuonna myös silakan kasvu saattaa olla tavanomaista nopeampaa.

Lähde: Prokala ry

Kategoria: Uutiset

Lisätty 7.3.2024

Jatka lukemista