Kalaruoka

Tunnettu kalakokki Roy Norro opastaa kotimaisen kalaruuan ääreen

Yhä harvempi osaa laittaa kalaa ruoaksi

Kotimainen kala ja kalaruoka kiinnostaa yhä useampaa herkullisena raaka-aineena ja ympäristöystävällisenä vaihtoehtona. Valtiovaltakin panostaa kotimaisen kalan käytön edistämiseen. Silti suomalaisten ruokapöydässä on 80 % ulkomaista kalaa. Harva osaa valmistaa kalaa ja tieto on varsin hajallaan. Uusi Kalaruoka.fi-media edistää tunnetun kalakokin kera kalaruokakulttuuria ja kotimaisten kalojen käyttöä hauesta hailiin ja siiasta särkeen. 

Suomen pääosin erinomaiset kalakannat mahdollistaisivat ravintosuositusten mukaisen kahden kala-aterian viikkotahdin jokaisessa perheessä. Valitettavasti lautasille valikoituu liian harvoin kalaa ja silloinkin pääosa on tuontitavaraa – norjanlohta, purkkitonnikalaa ja pakastekalapuikkoja. Tutkimusten mukaan suomalaiset haluaisivat syödä enemmän juuri kotimaista kalaa, mutta jokin estää. 

Uuden Kalaruoka.fi-digimedian mukaan syitä on muutamia. Ensinnäkin suomalaisten kalan käsittely- ja valmistustaidot ovat viime vuosikymmenten aikana rapistuneet. “Kalankäsittelyä ei opeteta juuri missään ja tieto on hajallaan,” kertoo tuore päätoimittaja Roy Norro ja jatkaa: “Valmisjalosteiden kysyntä on räjähtänyt, mutta niissä jyllää tuontikala. Kokonaisuutta ei paranna kotimaisen kalan hinta eikä ajoittainen heikko saatavuus.” 

Verkkomedia houkuttelee kalaruuan pariin

Uusi digitaalinen kalaruokamedia ei tarjoile vain reseptejä vaan opastaa kalankäsittelytaitoja ja -valmistusta sekä kokoaa tietoa kalasta ravinto- ja ruoka-aineena. Jatkuvasti kehittyvällä Kalaruoka.fi-sivustolla on jo lähes 100 kalaruokareseptiä, runsaasti tietoa kalan käsittelystä ja ruoaksi valmistamisesta. Voit oppia myös, miten kala päätyy lautaselle joko ammattilaisten ja kaupan kautta tai itse pyydettynä. Lähitulevaisuudessa on tarjolla uutisia, artikkeleita, tietoa kaloista sekä lisää reseptejä. Suunnitteilla on myös asiaa uutuustuotteista, kalaravintoloista, -jalostajista ja -tukkureista sekä ammattikalastajista. 

Kalaruoka.fi:n tuore päätoimittaja Roy Norro toteaa: ”Suomalainen kala ja kalaruoka tarvitsee puolestapuhujansa ja Kalaruoka.fi tarjoaa sille alustan. Meidän on saatava yhä useampi valitsemaan kotimainen vaihtoehto ulkomaisen tilalle; särkeä tonnikalan, kirjolohta lohen ja haukea sein sijaan.“

Sisältöä on lisäksi median somekanavissa ja YouTubesssa. Puolueeton ja itsenäinen media on suunnattu kuluttajille, mutta se tarjoaa alustan kaikille kalatalouden toimijoille näkyvyyteen eri tavoin. Sisältöä tuottavat toimittajat, asiantuntijat sekä kaupalliset kumppanit. Päätoimittaja vinkkaa: “Otamme mieluusti kalaruokaan vihkiytyneiden omia juttuja, reseptejä ja kuvia Kalaruoka.fi:ssä julkaistavaksi.” 

Tunnettu kalastava kokki opastaa

Kalaruoka.fi:n päätoimittajana on aloittanut helmikuussa Suomalainen Menestysresepti -tv-sarjan finaalista vapautunut keittiömestari Roy Norro. Hän on innokas vapaa-ajankalastaja, neljän lapsen isä sekä intohimoinen kotimaisen kalan ja kalaruuan puolestapuhuja. Roy on lisäksi yrittäjä, viini-intoilija ja tuotekehittäjä. Royn matka kulkenut ruoan parissa fine dining -keittiöistä cateringin kautta krouvariksi maaseudulle, mutta hänellä on kulkenut aina suomalainen kala mukana kuvioissa.

Peräkkäiset finaalisijoitukset kotimaisilla kalatuotteilla Suomalainen Menestysresepti -kilpailussa (2023 ja 2024) on tehnyt miehen myös tv:stä tutuksi kalamieheksi. Koulutukseltaan hän on tradenomi ja restonomi. Ranskalainen keittiö on tullut tutuksi Lyonissa, Paul Bocuse -instituutissa opiskellessa, mutta suomalainen klassinen kalaruoka sekä perinteinen pohjoismainen kalaruokakulttuuri ovat lähimpänä sydäntä silloinkin, kun kehitetään uutta.

Kalaruoka.fin perustaja ja tuottaja, Anne-Maarit Sepling toteaa: “Halusimme Kalaruoka.fi:n tekijöiksi henkilöitä, jotka ovat esimerkillään jo näyttäneet kotimaisen kalan olevan osa heidän DNA:ta. Kameraan tottunut tekijä sopii digimediaan, jossa juttujen kirjoittamisen lisäksi päivään kuuluu kanssakäymistä seuraajien kanssa somessa, videoilla sekä livelähetyksissä.” Hän vielä vinkkaa: ”Julkaisemme lähipäivinä toisenkin kalakokin Kalaruoka.fi:hin, joten kannattaa laittaa kanava seurantaan.”

Lisätietoja: tuottaja Anne-Maarit Sepling, anne-maarit.sepling ( at ) eforte.fi, 050 5454 014, päätoimittaja Roy Norro, roy ( at ) kalaruoka.fi, 044 56 79 444

Kalaruoka.fi-verkkopalvelu on kaikkien kalaruoasta kiinnostuneiden tietokanava niin kalan käsittelyn, valmistuksen, kalaraaka-aineen sekä vastuullisesti pyydetyn kalan näkökulmasta. Kalaruoka.fi on osa Eforte Oy:n mediaperhettä. Sisarmedia Kalastajan Kanava on vapaa-ajankalastuksen kattavin digimedia. Kalastajan Kanava tarjoaa kalastusuutisia, ajankohtaisia dokumentteja, faktoja ja vinkkejä välineistä, kalastustekniikoista, näkemyksiä erilaisista kalastuspaikoista ja -tavoista sekä tarinoita itse kalastajista lajin ytimessä. Kanavaa voi seurata Facebookissa, YouTubessa, Instagramissa, Threadsissa ja TikTokissa sekä osoitteessa kalastajankanava.fi. Kalastajan Kanavalla ja Kalaruoka.fi:llä on yhteensä lähes 100 000 seuraajaa eri kanavissaan saavuttaen viikkotasolla n. 340 000 ihmistä. Yhtiö työllistää kolmen vakituisen henkilön lisäksi 4-6 freelancetoimittajaa kuukausittain sekä useamman kuukauden vuodessa kuvaajia, editoijia ja muita alan ammattilaisia.

Kategoria: Uutiset

Lisätty 7.3.2024

Jatka lukemista