Kalaruoka

Suomalainen villikala ympäristöystävällinen proteiinin lähde

Suomalainen villikala on yksi parhaimpia ympäristöystävällisiä proteiineja

RuokaMinimi-hanke etsii vastauksia kysymyksiin ympäristöystävällisiin ruokavalioihin ja minkälaiset muutokset vaikuttavat positiivisesti ympäristöön. Hanke toteutettiin pääosin vuoden 2018 aikana Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) monitieteisellä yhteistyöllä.

RuokaMinimi-hankkeen mukaan siirtymällä liharuokavaliosta kalapitoiseen ruokavalioon voidaan ilmaston kuormitusta vähentää 30-40%. Pelkästään siirtymällä kala- ja kasvisruokavalioon saadaan aikaan merkittäviä ilmastovaikutuksia.

Villikala kasvaa vapaana, joten sen kasvattamiseen ei kulu ilmastoa kuormittavaa energiaa. Moneen muuhun ruokaan verrattuna villikalan ilmastopäästöt ovat minimaaliset. Näimpä ihmisiä pitäisi ehdottomasti kehottaa syömään enemmän kalaa.

Suomessa kalakanta on hyvällä mallilla, joten ihmisten kannustaminen kalaan ja oman ekologisen ruuan hankkimiseen olisi enemmän kuin kannattavaa. Tällä menetelmällä pääsee ihminen rentoutumaan luontoon ja saamaan innottavia kokemuksia, sekä samalla hän hankkii itselleen hyvin ekologista ja ilmastolle hyvää ruokaa.

Lähde: Luonnonvarakeskus

Kategoria: Uutiset

Lisätty 21.6.2021

Jatka lukemista