Suositusten mukaan kalaa pitäisi syödä kahdesti viikossa, mutta millaiset ovat kalan terveysvaikutukset?
Kalan syöminen voi vaikuttaa positiivisesti mm. kolesteriarvoihin sekä verenpaineeseen. Kalassa on myös paljon vitamiineja ja kivennäisaineita, joista tärkein varsinkin talviaikaan suomalaisille on D-vitamiini. Päivittäinen D-vitamiinin saantisuositus aikuisille on 10-20 µg päivässä. Ahven, siika ja silakka sisältävät 15-16 µg D-vitamiinia 100 grammaa syötyä kalaa kohden.
Prokala ry haastatteli ravitsemusterapeuttia kalojen osalta. ”Kalassa on samassa paketissa proteiininlähde, hyviä, pehmeitä rasvoja sekä vitamiineja ja hivenaineita”, listaa ravitsemusterapeutti Sabina Jakupović ja jatkaa: ”Kalassa on myös muita vitamiineja, kuten B-12-vitamiinia, joka vaikuttaa muistiin ja auttaa rautaa imeytymään elimistössä. Lisäksi kalassa on omega-3 -rasvahappoja, joiden on todettu vähentävän muun muassa sydäntautiriskiä.”
Kalassa on noin 15-20 % proteiinia, joka lisää kylläisyyden tunnetta. Esimerkiksi 100 gramman siikafileessä on proteiinia yli 20 grammaa ja 100 grammaa silakkaa sisältää yli 16 grammaa proteiiniä. Lisäksi kalan proteiinissa on kahdeksaa välttämätöntä aminohappoa, joita ihmisen olisi saatava ravinnosta. Ravitsemussuositusten mukaan vähintään kaksi kolmasosaa ravinnon rasvasta pitäisi olla pehmeää, kalan rasvasta pääosa on pehmeää.
Viisi terveyssyytä syödä kalaa:
- Kala on paras luonnollisen D-vitamiinin lähde.
- Kalan pehmeä rasva on hyväksi sydämelle
- Kalan pitkäketjuiset rasvahapot ovat tärkeitä aivoille ja keskushermostolle
- Kalan proteiini on täysiarvoista
- Kalassa on vain vähän energiaa ja monipuolinen ravintoainekoostumus
Kalan ravinnolliset ominaisuudet vaihtelevat hieman lajeittain, mutta jokaisesta kalastaa voidaan löytää monia hyödyllisiä ominaisuuksia.
Lue lisää: Kala on terveysruokaa ja tutustu myös kalaan liittyviin terveysriskeihin: Kalan terveysriskit.
Kalaa voi valmistaa monella tapaa:
- Friteeraaminen eli uppopaistaminen
- Graavaus
- Höyryttäminen
- Hauduttaminen
- Kylmäsavustus
- Uunissa
- Lämminsavustus
- Paistaminen
- Paneroiminen
- Parilointi
- Raakakypsentäminen
- Halstraaminen
- Grillaus
Voit tutustua tarkemmin erilaisiin kalaresepteihin Reseptit-osiosta.
Lähteet: Prokala.fi, Ruokavirasto.fi, Fineli.fi, Terveyskirjasto.fi