Kalaruoka

Kalaruokaa pääsiäispöytään

Tällä viikolla vietetään kevään suurinta ruokajuhlaa, pääsiäistä. Juhlapöydän kruunaavat herkulliset kalaruuat. Usein pääsiäisen kalaherkkujen runko muodostuvat kevään sesonkikalasta eli siiasta sekä kotimaisesta kirjolohesta valmistetuista kalaherkuista. Moni hyödyntää myös mätiä eri muodoissa.

Siika on keväisin erittäin suosittu kala, sillä se on silloin sesongissa. Perinteisesti siikaa syödään lämminsavukalana, mutta yhtälailla siiasta valmistuu herkullinen graavikala. Siikaa voit myös valmistaa esimerkiksi grillissä, jos säät sen vain sallivat. Perinteisemmän suolaisen herkun voit valmistaa tekemällä voileipäkakun hieman eritavalla. Täytteeksi lämminsavukalaa esimerkiksi siiasta tai kirjolohesta ja koristeeksi graavi- tai kylmäsavukalaa. Graavilohi tai -siika sopii erinomaisesti myös naposteltavaksi saaristolaisleivän tai vaikka puolikkaiden kanamunien päällä. Eri tavoin raakakypsytetyn kalan voi myös tarjoilla mainiosti, vaikka perunoiden kanssa tai sellaisenaan. Hyvä lämmin ruoka vaihtoehto on valmistaa siiasta herkullinen kalakeitto.

Graavi- ja kylmäsavukalat ovat suomalaisen juhlapöydän kulmakiviä. Kuitenkin esimerkiksi kylmäsavustettua kirjolohta voidaan hyödyntää muutenkin kuin siivuina tarjoillen. Kylmäsavukirjolohesta voit valmistaa maukkaan kalapiiraan. Kylmäsavukirjolohi on myös erinomainen raaka-aine smetanapohjaiselle kylmäsavutartarille. Kylmänä tarjoiltava suolainen kylmäsavulohijuustokakku on myös mainio herkku juhlapöytään. Raikkaammat ja miedommat versiot näistä voit valmistaa graavikalasta. Lämpimiä lohiruokavaihtoehtoja ovat esimerkiksi uunilohi smetanalla tai perinteinen kirjolohikeitto.  Jos taas haluat tänä vuonna pääsiäispöytään vaihtelua voit kokeilla nopeaa thai-currylohta.

Tutustu:

Kategoria: Uutiset

Lisätty 29.3.2023

Jatka lukemista