Kalaruoka

Kalakeittopäivää vietetään tiistaina 8.2.2022

Kalakeitto on monille tuttu ruoka jo lapsuuden ruokailuhetkistä saakka. Lähes jokaisella meistä on jonkinlainen kokemus sen syömisestä. Toisilla erilaiset kalasopat ovat jääneet elämään säännöllisiin ruokailutottumuksiin – toisilla lapsuuden keittohetket ovat se viimeisin soppamuisto. Joka tapauksessa kalakeitto on mitä loistavin ruoka, jota voi varioida lähes loputtomiin.

Kalakeiton erinomaisuuden salaisuus piillee sen yksinkertaisuudessa. Tarvitaan hyvä liemi, hyvät kasvikset, hyvä kala sekä aikaa (enemmän tai vähemmän) keiton valmistamiseen. Kiireisen arjen keskellä maukkaan kalakeiton loihtii helposti puolessa tunnissa. Hartaampi sopankeittäjä valmistelee keiton keittämällä täyteläisen kalaista kalalientä keiton pohjaksi tuntitolkulla. Yhtä oikeaa tapaa ei ole, vaan kalakeitto on matalan kynnyksen kalaruoka sekä valmistamisen että syömisen suhteen. Muutamalla hyvällä niksillä onnistut varmasti.

Vähemmän on enemmän

Hyvän kalakeiton valmistamiseen ei tarvita vippaskonsteja. Valitut kasvikset keitetään vedessä tai kalaliemessä kypsiksi. Maustamisen perusrunkona toimivat suola ja pippurit. Keittopohjaan voidaan hakea täyteläisyyttä kerman avulla. Täydellisen keiton kruunaa laadukas kala, jota ei kypsennetä liikaa.

Kalat voidaan karkeasti jakaa vähärasvaisiin ja rasvaisiin kaloihin. Yleisesti ottaen vaaleiden ja vähärasvaisten kalojen, kuten kuhan tai siian kanssa suositaan hillittyä pohjoismaista makumaailmaa niin kasvisten kuin maustamisenkin suhteen. Rasvaisen kalan, kuten kirjolohen tai lohen maku tulee paremmin läpi voimakkaampien mausteiden ja ainesosien läpi, jolloin niiden kanssa voi hyödyntää esimerkiksi aasialaista makumaailmaa.

Kaikkia kalaruokia yhdistää yksiä asia. Ne voi pilata kypsentämällä kalaa liikaa. Tällöin kalasta tulee kuivaa ja sitkeää. Kalakeittoa valmistettaessa tämä kompastuskiven voi välttää helposti muistamalla yhden asian. Lisää kalat keittoon vasta aivan viimeisenä ja siirrä kattila pois kuumalta levyltä haudutuksen ajaksi. Anna kalojen hautua kuumassa liemessä noin 10 minuuttia. Onnistuminen on taattu.

Minkälaista kalakeittoa tarjolle?

Makuja on yhtä monia kuin syöjiäkin. Jos kalakeittoa tarjotaan vähemmän kokeneille syömäreille, kuten pikkulapsille tai muuten vain kalaa harvemmin syöville, kannattaa keitoksi valikoida soppa miedoimmasta päästä. Kermainen keittopohja pyöristää ja tasapainottaa makuja sopivalla tavalla ja tuo keittoon samalla täyteläisyyttä. Kalaksi kannattaa valikoida esimerkiksi kirjolohi tai kuha. Varmista kuitenkin, että kalakuutiot ovat täysin ruodottomia. Yksikin ruoto saattaa vesittää ensimmäisen kalakeittokokemuksen.

Hieman kokeneempia keitonsyöjiä kannattaa haastaa hyödyntämällä esimerkiksi kalan sisäelimiä. Kalan maksaa voi paistaa tai keittää keiton joukkoon, kuten esimerkiksi madekeiton kanssa on tapana. Keitetty mäti on myös kokeilemisen arvoinen jatke keitolle. Oletko keittänyt soppaa kokonaisista pikkukaloista? Esimerkiksi muikkukeitto peratuista muikuista tai ahvenkeitto nyljetyistä pikkuahvenista ovat vertaistansa vailla. Erilaisia mausteita ja ainesosia hyödyntämällä voit myös viedä ruokailijat makumatkalle maailman ääriin.

Rohkeasti kokeilemaan

Kalakeiton keittäminen on helpoimmillaan yksinkertaista ja nopeaa matalan kynnyksen ruuanlaittoa. Hyvän liemen, laadukkaiden kasvisten, tuoreen kalan sekä perusmausteiden avulla saa loihdittua erinomaisen keiton puolessa tunnissa. Muista antaa kalalle lempeä kypsennys hauduttamalla. Ei muuta kuin rohkeasti kokeilemaan. Maukasta kalakeittopäivää kaikille!

Tässä nostoja Kalaruoka.fi:n kalakeitoista:

ProKalan tämän vuoden erikoisuutena on tänä vuonna korealainen kalakeitto.

Kategoria: Uutiset

Lisätty 7.2.2022

Jatka lukemista