Kalaruoka

Pääsiäisen kalaruuat

Kalaruoka on suuri osa suomalaisten juhlapöytiä, eikä pääsiäisenäkään tähän kannata tehdä poikkeusta. Perinteisesti pääsiäisenä on Suomessa syöty kalaruokaa pitkäperjantaina ja pääsiäispäivänä lammasta. Tähän lähes ikiaikaiseen tapaan voi kuitenkin tehdä poikkeuksen ja valmistaa maittavaa kalaruokaa läpi pääsiäisen.

graavilohi

Pääsiäisen ajankohta vaihtelee vuosittain maaliskuun lopusta huhtikuun loppuun, mikä vaikuttaa paljon varsinkin luonnonkalojen saatavuuteen. Usein pääsiäisen kalaherkkujen runko muodostuu kevään sesonkikalasta eli siiasta sekä kasvatetusta kalasta kuten kirjolohesta valmistetuista kalaherkuista. Moni myös hyödyntää nykyään hauen tai ahvenen mätiä kevään korvalla, vaikka lihaltaan nämä kaksi valkolihaista petoamme eivät ole parhaimmillaan kutukauden käynnistyessä.

saaristolaisleipä

Kala on erinomainen vaihtoehto alkuruuaksi. Graavilohi tai -siika sopii erinomaisesti naposteltavaksi saaristolaisleivän tai vaikka puolikkaiden kanamunien päällä. Eri tavoin raakakypsytetyn kalan voi myös tarjoilla mainiosti, vaikka perunoiden kanssa tai sellaisenaan. Tuore vaihtoehto on ceviche säyneestä tai särjestä. Kaikki raakakypsennysmuodot ovat yksinkertaisia ja lopputulos oikein herkullinen, kunhan vaan muistaa pakastaa särkikaloja vähintään 7 vrk ja muita villikaloja vähintään vuorokauden -20 asteessa ennen syömistä. Kasvatettuja kaloja kuten siikaa ja kotimaista kirjolohta ei tarvitse pakastaa.

Pääruuaksi takuuvarma vaihtoehto ovat savukalat, kuten lämminsavustettu kirjolohi tai savusiika. Savukalan voi tarjota esimerkiksi salaatin ja perunoiden kanssa tai tehdä savukalasta ruokaisan piirakan. Myös parsarisotto paistetun siian kanssa on varsin juhlava pääruoka. Välipäivinä voi tarjoilla hieman erilaista ja perinneruista poikkeavaa särkinacholaatikkoa, joka maittaa myös lapsille ja nuorille. Pääisäismaanantaina monelle maistuu myös perinteinen smetanakuorutettu uunilohi.

Jos mämmi ei maistu jälkiruokana voi jälkiruokapöytään kattaa myös kalavoileipäkakun. Kakkuun voi yhdistää niin kylmä- ja lämminsavukalaa kuin mätiä. Tutustu mädin käsittelyyn ohesta.

Tutustu pääsiäisen herkkuresepteihin:

Tutustu valmistusmenetelmiin:

Tutustu myös:

Kategoria: Uutiset

Lisätty 13.4.2022

Jatka lukemista