Kalaruoka

Juhannuksen kalaherkut

Juhannus on valon ja keskikesän juhlaa, aurinko ei laske ja koko maassa vietetään yötöntä yötä. Juhannukseen kuuluvat myös läheisten kanssa vietetty aika ja tietenkin herkullinen ruoka. Perinteisiä juhannusruokia ovat tietenkin uudet perunat ja silli, mutta mitä jos tänä vuonna laitettaisiin pöytäkoreaksi hieman erilaisilla kalaruuilla.

Perinteisen sillin voit tehdä uudella twistillä valmistamalla herkullista ja raikasta appelsiinisilliä. Toinen raikas vaihtoehto sillin valmistukseen on omenasillikaviaari.

Lapsille ja lapsenmielisille olisi tarjolla järvikalahodareita uunissa tai helppoja kalaisia pikahamppareita. Molempien valmistamisessa kuluu noin 30 min, joten ne ovat loistavia nopeita herkkuja.

Vahva kestosuosikki juhannusmenun pääruuaksi on paistettu kuha, jonka kylkeen voi tarjoilla maittavan yrttikastikkeen. Toinen perinteinen herkku on helpot ja nopeat paistetut muikut. Tai jos kaipaat täysin erilaista herkkua voit pistää kokeiluun nopeaa thai-lohicurrya.

Erilaisena jälkiruokana voisi pöytään kattaa kalastajan vaimon savukalapiirakkaa. Tai perinteinen mutta silti herkullinen kalavoileipäkakku.

Kala on herkkä ruoka-aine, joka pilaantuu varsin nopeasti ja huomaamatta. Jotta saat omaan ruokapöytää mahdollisimman hyvälaatuista kalaa kaupasta, kurkkaa ohesta kalan ostajan muistilista. Kala on herkästi pilaantuva elintarvike eikä säily tuoreena kovinkaan pitkään. Kylmäketjun tulisi olla katkeamaton aina tainnutushetkestä kotijääkaappiin saakka. Kalareissulle tai kalaostoksille lähdettäessä mukaan on siis syytä varata riittävä määrä kylmäkuljetusvälineistöä. Kylmäkassit-, -laukut ja -laatikot ovat vähimmäissuositus, mutta mukaan kannatta ottaa myös kylmäkalleja tai pakastettavia kylmägeelipusseja. Vedellä täytetyt jäädytetyt muovipuollot ovat hyviä kylmäpatruunoita esimerkiksi veneessä, jos jäitä ei ole saatavilla. Voit tutustua kalan säilytyksestä ja säilyvyydestä tarkemmin täältä.

Kategoria: Uutiset

Lisätty 22.6.2022

Jatka lukemista